Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulokokeilu on hyvä hanke

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan kirjattu perustulokokeilu polkaistaan käyntiin alkavalla viikolla.

Perustulo tarkoittaa sosiaaliturvajärjestelmää, jossa kaikille täysi-ikäisille yhteiskunnan jäsenille maksetaan ehdoitta ja vastikkeetta kuukausittainen rahasumma. Se korvaisi nykyisen vähimmäissosiaaliturvan eri muotoja.

Rikkaat ja köyhät saisivat siis saman summan, mutta suurituloisilta perustulon hyöty verotettaisiin pois.

Perustuloa perustellaan sillä, että se selkeyttäisi nykyistä tilkkutäkkimäistä sosiaaliturvajärjestelmää ja keventäisi byrokratiaa. Se myös purkaisi kannustinloukkuja, jolloin pätkätöiden vastaanottaminen olisi kannattavampaa.

Perustulo on kuitenkin hyvin epämääräinen kattokäsite, jolla tarkoitetaan erilaisia asioita. Perustuloa kannattavat vasemmistoliitto ja vihreät sekä myös oikeistoliberaalit kokoomuslaiset. Perustulon puolesta liputti aikoinaan muun muassa uusliberalistisen talouspolitiikan oppi-isä, amerikkalainen Milton Friedman.

Keskustan perustulomyönteisyys kumpuaa jo maalaisliiton ajoilta palkkatyön ja maataloustyön vastakkainasettelusta. Sdp on perinteisesti vastustanut perustuloa, mutta viime kesänä puheenjohtaja Antti Rinne väläytti, että puolue voisi pohtia asiaa – tosin tiukoilla reunaehdoilla.

Sipilän hallitus julkistaa torstaina työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää perustulokokeilun käytännön toteuttamista. Valtioneuvoston kanslia kilpailutti selvitystyön. Voittajaksi valikoitui työryhmä, johon kuuluu tutkijoita Kelasta, Vattista, Tampereen yliopistosta ja ajatushautomo Tänkistä.

Työryhmän tehtävänä on kartoittaa, mitä perustulomallia kokeessa kannattaisi käyttää. Korvaako perustulo kaikki sosiaalietuudet vai säilytetäänkö sen rinnalla joitain perusturvaetuuksia ja ansiosidonnaisia etuuksia? Vai pitäisikö ottaa käyttöön negatiivinen tuloveromalli?

Lisäksi työryhmä pohtii, miten koe voidaan käytännössä toteuttaa. Se ei ole aivan yksinkertaista.

Suurin este on perustuslaki, jonka mukaan ihmisiä pitää kohdella yhdenvertaisesti. Joillekin ihmisille ei voi noin vain antaa perustuloa ja toisille ei. Kokeilun toteuttaminen edellyttääkin erillisen lain säätämistä.

Perustuslain vinkkelistä kokeilu on paremmin hyväksyttävissä, jos se on selkeästi rajattu. Rajaamisen voi tehdä alueellisesti, jolloin koe tehtäisiin esimerkiksi yhdessä kunnassa. Alueellisesta kokeesta on esimerkkinä Paltamon kunnan työllistämismallikokeilu.

Paremmin yleistettäviä tuloksia kokeesta saataisiin siten, että koehenkilöt valittaisiin tietyistä väestöryhmistä satunnaisotannalla koko Suomesta.

Sipilän hallituksen perustulokokeilu on hyvä hanke. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa kenttäkokeita on tähän mennessä käytetty hyvin vähän lainsäädännön valmistelussa. Aiempana esimerkkinä on vain kotitalousvähennyksen testaus.

Etenkin perustuloon testaaminen sopii hyvin. Perustulon käyttöönotto olisi valtava sosiaaliturvan rakenneuudistus, jonka todellisia vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen on vaikea selvittää muuten kuin kokeilemalla.

Nyt alkavasta perustulokokeilusta ei silti pidä odottaa liikoja. Kokeilu tehdään erittäin nopealla aikataululla ja niukalla budjetilla, joten siitä ei välttämättä saada tieteellisesti kovin hyviä vaikutusarvioita.

Kokeilun suurin merkitys on siinä, että samalla käynnistyy – toivottavasti – laajempi poliittinen keskustelu Suomen sosiaaliturvajärjestelmän toimivuudesta. Vaikka tuloksena ei olisikaan perustulo, nykyjärjestelmä kaipaa kokonaisuudistusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat