Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajo-opetuksesta kannattaa tehdä tutkintopainotteinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Autokoulujärjestelmä voi olla murroksen edessä. Jakamistalous iski alalle, jonka hinnoittelua asiakkaat eivät ole pitäneet kohtuullisena. Autokoulusta on maksettu, koska vaihtoehdot ovat olleet vähissä.

Ratti.fi-palvelu merkitsee autokoulualalle jotakuinkin samaa kuin Über taksialalle. Molemmat murtavat luvanvaraisten alojen suojauksia.

Ajo-opetusluvan hankkinut saa nykyisten sääntöjen mukaan opettaa kolmea oppilasta. Kaikkien oppilaiden ei tarvitse olla saman perheen jäseniä. Joskus käy siis niin, että yksi lapsi tulee koulutettua mutta kaksi paikkaa jää tyhjäksi.

Ratti.fi etsii näitä paikkoja ja yhdistää opetusta kaipaavan ja sitä tarjoavan opetusluvallisen. Opettaja ja palvelu saavat korvausta ja oppilas halvan ajokortin. Autokoulussa hankittu ajokortti voi kaikkine harjoitteluineen ja viranomaismaksuineen maksaa jopa kolme tuhatta euroa. Ratti.fi:n kautta sen saisi paljon halvemmalla.

Ymmärrettävästi autokouluala on käynyt kovaan puolustustaisteluun. Sen mielestä Ratti.fi lisää harmaata taloutta ja vaarantaa ajo-opetuksen maassa, jossa on liukasta ja pimeää ison osan vuodesta.

Palvelun puolustajien mielestä autokoulujen hinnoittelu on karannut käsistä. He muistuttavat myös, että jos Ratti.fi vaarantaisi opetuksen tason, johtopäätöksen pitäisi olla, että opetuslupajärjestelmä tuottaa vaarallisia kuskeja. Sellaisesta ei ole näyttöä.

Autokoulujen näkemystä voi joltain osalta ymmärtää ja hinnoittelunkin nähdä yhteydessä palveluihin. Sopii kuitenkin pohtia, onko korkeiden hintojen takana se, että koulutukseen on lisätty palveluita ja vaatimuksia, jotka nostavat tarpeettomasti hintoja.

Näkemys harmaasta taloudesta on ongelmallinen. Vaikka opettajan palkkion ilmoittaminen verottajalle jäisikin opettajan itsensä vastuulle, se ei suoraan tarkoita veronkiertoa. Palvelun järjestäjä kertoo maksavansa verot, mikä lisää verottajan mahdollisuuksia seurata rahaliikennettä.

Ajo-opetusta miettinyt työryhmä linjasi vuosi sitten oikein: opetuksesta on tehtävä tutkintomuotoinen. Henkilöauton ajokortti olisi tutkintotodistus. Vaaditun teoreettisen ja käytännöllisen opetuksen voisi hankkia parhaaksi katsomallaan tavalla. Tämä vastaisi ruotsalaista mallia, joka on tuottanut vastuullisia autoilijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat