Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin ilmastosopu vaatii istumalihaksia, kyyneleitä ja hikeä

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

"Voimmeko me vihdoin toimia?"

Filippiinien pääneuvottelija Yeb Sano puhkesi kyyneliin kesken kokouspuheensa Varsovassa 2013. Filippiineillä oli juuri riehunut hirmumyrsky Hayain. Tuhansia oli kateissa, tuhansia kuollut. Yeb Sano oli juuri saanut tietää, että hänen veljensä oli elossa.

Sanon itkut eivät varmasti jää viimeisiksi. Neuvottelijat kokoontuvat ensi viikolla Saksan Bonniin viimeistä kertaa ennen ratkaisevaa ilmastokokousta, joka pidetään Pariisissa joulukuun alussa. Edessä on 20-sivuiseksi puristettu neuvotteluteksti. Se ei miellytä kaikkia.

Kehitysmaat haluavat, että tekstissä kerrottaisiin selvemmin, kuinka paljon ne saisivat rahaa ilmastonmuutoksen tuhojen torjuntaan tulevaisuudessa.

Teollisuusmaat haluavat, että niitä lakattaisiin syyttämästä ilmastonmuutoksesta ja että jokainen maa ottaisi vastuuta sen torjunnasta. Teollisuusmaita sapettaa erityisesti, että osa rikkaista kehittyvistä maista haluaa olla osa kärsivien kehitysmaiden joukkoa ja livetä vastuusta.

Seuraa tunteikkaita puheenvuoroja. Lisää kyyneleitä ja hikipisaroita.

Silti nyt ollaan jo paljon pidemmällä kuin vuonna 2009 pannukakuksi päätyneen Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla. Käsittelyssä on 196 maalle yhteinen, konkreettinen teksti. Siinä maat tunnustavat muutoksen tarpeen ja päättävät, miten aikovat vastedes raportoida omista päästövähennystavoitteistaan. Kööpenhamina epäonnistui, koska läpimurtoa odotettiin maiden johtajien yöllisistä neuvotteluista. Sellaista ei koskaan saatu.

Moni muukin asia on muuttunut sitten Kööpenhaminan.

Ilmastonmuutoksesta tiedetään nyt enemmän. Kiire on ilmeisempi: ilmakehässä on enemmän hiilidioksidia kuin koskaan mitattuna aikana. Enää ei tarvita ilmastoherätystä. Se on jo tapahtunut.

Lisäksi paljon on tehty jo nyt. Pariisissa on mukana laaja joukko yrityksiä, kaupunkeja ja kuntia, joilla on omia ehdotuksiaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Asia etenee paljon laajemmin kuin YK:n virallisessa ilmastokokousprosessissa.

Neuvotteluissa monella vastassa ovat tutut kasvot: osa neuvottelijoista on ollut mukana lähes koko 20-vuotisen neuvottelujakson. On lopulta istumalihaksista kiinni, löydetäänkö yhteen ihmiskunnan suurimmista haasteista ratkaisu.

Pariisissa nähdään ilmeisen toiveikas virkamiesjoukko – ja ehkä vähemmän kyyneleitä.

Jenni Virtanen jenni.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat