Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen sisu jäi ajelehtimaan orpona – ja sitten se napattiin uusiokäyttöön

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Kauan sitten omassa nuoruudessani Suomessa puhuttiin paljon sisusta. Suomea markkinoitiin kolmikolla sisu, sauna ja Sibelius, eikä siinä ollut minkäänlaista ironiaa – eihän ironiaa siihen aikaan edes tunnettu.

Myös nyky-Suomi tunnetaan kolmesta S:stä. Yksi heistä, pääministeri Juha Sipilä, mainitsi sisun syyskuussa pitämässään puheessa, jossa hän kehotti suomalaisia kaivamaan esiin "sisun ja yhdessä tekemisen hengen".

Siinä puheen kohdassa hätkähdin. Niinkö paha tilanne tosiaan jo on? Kohta varmaan sammutetaan joka toinen katuvalo.

Jos olisin kielentutkija, tekisin pikatutkimuksen sisu-sanan esiintymisestä Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Se saattaisi kertoa jotain olennaista suomalaisuuden muuttumisesta.

Takavuosina me suomalaiset olimme hyvin ylpeitä sisustamme. Televisiossa pyöri toistakymmentä vuotta Sisu-pastillien mainos, jossa Koskelan Jussi raivasi kuokalla suota. Nyt Sisu-pastillit on brändätty uusiksi, ja niitä valmistetaan kaikista maista Italiassa.

Kun Suomesta ennen aikaan kerrottiin ulkomaalaisille, jossain vaiheessa esitelmää päästiin poikkeuksetta lauseeseen: "In Finland we have this thing called 'sisu'".

Tarkoitus oli tietysti vihjata, ettei muilla kansoilla ollut sisua, eihän niiden raukkojen kielessä ollut edes sisua tarkoittavaa sanaa.

Mutta on niillä. Täällä Yhdysvalloissa sisusta puhutaan nykyään paljon enemmän kuin Suomessa. Sisua voidaan kutsua esimerkiksi nimillä "guts", "mental toughness" tai "grit", joka on siinä mielessä lähimpänä suomalaista vastinettaan, että sana tarkoittaa myös karkeaa soraa. Sana mikä sana, mutta samasta asiasta on kyse: periksi ei anneta.

Yhdysvalloissa sisun ilosanomaa julistavat nykyään niin laihdutusmainokset, armeijan rekrytointifilmit, autojen puskuritarrat kuin kuntosalien seinätkin. Oma YMCA:n salini on tapetoitu kannustavilla sisu-iskulauseilla mallia: "When going gets tough, tough gets going" (Kun meno käy kovaksi, kova panee menoksi).

Sen sijaan Suomessa me emme enää paljon sisusta puhu. Kun kirjoitin sanan "sisu" Helsingin Sanomien arkiston hakukenttään, sain tulokseksi 4 033 osumaa. Tarkemmalla katsomisella ainakin uusimmat osumat näyttivät poikkeuksetta viittaavan joko "sisustukseen" tai "sisukseen" – jälkimmäiseen yleensä täytettyjen ruokalajien reseptien yhteydessä.

Veikkaisin "sisun" käytön vähentyneen suunnilleen samaa tahtia kuin luovuudesta puhuminen on lisääntynyt. Sisu ja luovuus ovat nimittäin molemmat tapoja ratkaista eteen tulevia ongelmia – mutta täysin päinvastaisia tapoja.

Sisu-puheessa jokaiseen ongelmaan on vain yksi ratkaisu. Harmaan kiven läpi mennään ainoastaan kovalla tahdolla.

Sen sijaan luovuuspuheessa ratkaisuja on useita, emmekä luultavasti ole vielä löytäneet sitä parasta.

Kun vastaan tulee harmaa kivi, piirretään mind map mieleen tulevista ratkaisuvaihtoehdoista. Kivenhän voi vaikka kiertää, tai sen voi maalata vaaleanpunaiseksi. Voisiko kiven brändiä hiukan pehmentää? Aina kannattaa hakea win-win-ratkaisua.

Urheilussa sisuttomuuden lisääntyminen on merkinnyt siirtymistä yksilölajeista joukkuelajeihin. Takavuosina me ihailimme pitkänmatkanjuoksijoita, keihäsmiehiä ja hiihtokarpaaseja sitä enemmän, mitä suuremmista henkilökohtaisista kärsimyksistä he raportoivat.

Sitten saimme kuulla, etteivät suo, keihäs ja hiekkakuoppa ehkä selittäneetkään aivan kaikkea heidän menestyksestään. Sisun sijasta aloimme ihailla taitoa, tuskaisen irvistyksen sijasta iloista hymyä.

Kun sisu jäi ajelehtimaan orpona, se napattiin nopeasti uusiokäyttöön. Vuonna 1998 Suomalaisuuden liiton radikaalit nuoret perustivat Suomen Sisun, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi jyrkän kansallismielisistä kannanotoistaan.

Kaikkien suomalaisten sisusta on näin tullut poliittisen ääriajattelun symboli.

Ellemme pidä varaamme, seuraavaksi samaa tietä menevät ensin Suomen leijona, sitten Suomen lippu ja lopuksi varmaan saunakin. Toivottavasti ne jättävät meille edes Sibeliuksen.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat