Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savusumu piinaa Aasiaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisillekin tuttu Thaimaan lomasaari Phuket on peittynyt viime päivinä harmaaseen savusumuun, joka on haitannut välillä myös lentoliikennettä.

Savu on peräisin metsäpaloista, jotka raivoavat parhaillaan Indonesian metsissä ja suoalueilla. Savu leviää laajoilla alueilla Kaakkois-Aasiassa, myös muualla kuin lomarannoilla.

Näyttää pahasti siltä, että Kaakkois-Aasiassa voi toistua sama tilanne kuin vuonna 1997. Tuolloin savusumu haittasi viikkojen ajan arviolta 75 miljoonan ihmisen elämää Indonesian lisäksi muun muassa Malesiassa, Thaimaassa, Filippiineillä ja Singaporessa.

Metsäpaloja on ollut sen jälkeenkin harva se vuosi, mutta nyt olosuhteet ovat paloille erityisen otolliset. Vuoden 1997 tavoin Indonesiaa koettelee jälleen El Niño -sääilmiöstä johtuva kuivuus. Kuivat turvemaat syttyvät herkästi ja ovat vaikeita sammuttaa.

Metsäpalot karkaavat tyypillisimmin vauhtiin silloin, kun sademetsää raivataan polttamalla muuhun käyttöön, muun muassa palmuöljypelloiksi. Indonesian hallitus ei ole saanut holtitonta raivausta kuriin.

Savu on terveyshaitta, ja sillä on myös globaali ulottuvuus. Pariisin ilmastokokouksen alla Aasiassa vapautuu ilmakehään valtavia määriä hiilidioksidia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat