Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisiin osuvista säästöistä on tarpeen tehdä kokonaisarvio

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oppositiopuolueet jättävät tällä viikolla välikysymyksen eläkeläisten asemasta. Aloitteen tekivät hieman yllättäen vihreät yhdessä vasemmistoliiton kanssa, mutta Sdp ja myöhemmin kristillisdemokraatit liittyivät välikysymykseen hanakasti mukaan. Eläkeläisten mielenosoitus Helsingissä ei jäänyt oppositiolta huomaamatta.

Välikysymys tarkoittaa lisäpiinaa hallituspuolueista erityisesti perussuomalaisille. Puolueen kannatus romahti Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa. Välikysymyksen aihepiiristä vastaa hallituksessa perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.

Hallituksen talouspäätöksistä esillä ovat olleet erityisesti eläkeläisten asumistukeen kohdistuvat muutokset, mutta ensi vuodeksi ja lähivuosille on tulossa muitakin päätöksiä, jotka vaikuttavat eläkeläisten taloudelliseen asemaan. Yksittäisten päätösten yhteisvaikutukset ovat jääneet liian vähälle huomiolle, joten siinä mielessä välikysymys on aiheellinen.

Asumistuessa hallitus otti palautteesta onkeensa ja loivensi vaikutusta niin, että asumistuki voi heikentyä korkeintaan 60 euroa kuukaudessa. Sekin on iso raha, jos asuu yksin ja saa pientä eläkettä.

Loivennuspäätös koskee nykyisiä asumistuen saajia. Muuten suunnitelmissa edetään niin, että eläkkeensaajan asumistuki erillisenä etuutena lakkautetaan ja eläkeläiset siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Sen seurauksena joidenkin eläkeläisten asumistuki paranee.

Samaan aikaan budjettiin sisältyy merkittäviä leikkauksia Kelan maksamiin lääkekorvauksiin ja matkakorvauksiin. Ne kohdistuvat kaikkiin kansalaisiin, mutta paljon sairastavat ja paljon lääkkeitä käyttävät eläkeläiset ovat tässäkin hankalassa asemassa.

Lääkkeistä ja matkoista lääkäriin joutuu maksamaan enemmän itse. Tästä voi syntyä kohtuuttomia tilanteita, jos asumiskulutkin nousevat tuntuvasti.

Hallitus korottaa kyllä takuueläkettä 23 euroa kuukaudessa, mutta muuten eläkkeiden taso ei nouse – niin käy, kun inflaatio on hidasta ja palkkojen nousu olematonta.

Myös hallituspuolueiden edustajat ovat peränneet hallitukselta tarkempaa arviota siitä, miten talouspäätökset vaikuttavat eri väestöryhmiin. Se auttaisi arvioimaan, kohdistuvatko välttämättömät säästöt oikeudenmukaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat