Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämäuudistusten sisältö täsmentyy

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on parhaillaan meneillään monta suurta hanketta, jotka voivat vaikuttaa työelämään merkittävästi. Kaikkien määräaika alkaa lähestyä. Osasta pitäisi saada lisätietoa jo alkavalla viikolla.

Hallitus on asettanut lokakuun puolivälin eli ensi torstain kahden hankkeen määräajaksi. Silloin pitäisi ensinnäkin valmistua hallituksen ehdotus työttömyysturvan muutoksista.

Hallitusohjelman mukaan uudistuksessa muun muassa kiristettäisiin työn vastaanottovelvoitetta ja velvoitetta osallistua aktivointitoimenpiteisiin. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehdot kiristyvät. Tavoitteena on 200 miljoonan euron säästö työttömyysmenoista.

Tosin työnantajan mielestä 200 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvamenoihin ei riitä. Työttömyysvakuutusrahastolta uhkaavat yhä rahat loppua, vaikka työttömyysvakuutusmaksua nostetaan taannoisen eläkesovun mukaisesti ensi vuonna prosenttiyksiköllä. Korotuksen maksavat palkansaajat ja työnantajat puoliksi. Työttömyysvakuutusrahaston kassa hupenee, koska työttömyys pysyy yhä suurena.

Myös paikallisen sopimisen edistämisestä on määrä saada selvitysmiehen ehdotus lähiaikoina. Työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamiehen Harri Hietalan tekemän selvityksen määräajaksi asetettiin lokakuun puoliväli, mutta julkistus siirtyy muutamilla päivillä eteenpäin.

Paikallisen sopimisen lisäämistä ajaa voimakkaimmin yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät. Monet järjestön jäsenyrityksistä eivät kuulu alansa valtakunnalliseen työnantajajärjestöön eivätkä siksi voi käyttää työehtosopimuksiin kirjattuja mahdollisuuksia poiketa alan työehdoista.

Hallituksen tärkeänä päämääränä on ollut saada asiat hoidettua niille annetussa ajassa. Siitä on seurannut arvostelua hätäisestä valmistelusta ja poukkoilevasta päätöksenteosta, osin aiheesta. Esimerkiksi Hietalan raportti on vasta selvitysmiehen arvio. Siitä on vielä pitkä matka valmiisiin lakeihin.

Lisäksi työmarkkinajärjestöt neuvottelevat kustannuskilpailukyvystä ja palkkamaltista. Tällä olisi tarkoitus korvata muun muassa hallituksen aikomukset leikata lomarahoja. Neuvottelut eivät ole edenneet, eikä sopuratkaisuun pääseminen näytä kovinkaan todennäköiseltä.

Sipilä sanoi syyskuun lopulla lomarahaleikkauksista kertoessaan, että järjestöillä on pari viikkoa aikaa löytää mieluisampi säästötapa. Ensi viikolla tuo pari viikkoa on jo kulunut. Aikamääre ei kuitenkaan ole tarkka: joissain osissa Suomea pari ei tarkoita kahta vaan muutamaa.

Edellä mainitut asiat muodostavat hallituksen toivoman kilpailukykyloikan, tai oikeastaan kolmiloikan. Yksikkötyökustannusten pienentäminen ja pitkään jatkuvat äärimaltilliset palkankorotukset olisivat kaksi ensimmäistä loikkaa. Kolmas tehtäisiin yrityksissä lisäämällä paikallista sopimista.

Syksyn aikana voi ratketa, miten hallituksen ja palkansaajajärjestöjen – erityisesti SAK:n – yhteistyö jatkuu vai jatkuuko se lainkaan. Palkansaajajärjestöistä STTK ja Akava ovat suostuneet ottamaan tavoitteeksi hallituksen vaatiman viiden prosentin leikkauksen yksikkötyökustannuksiin, mutta SAK ei.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn vilpitöntä tahtoa sopia ei voi epäillä. Mutta voi olla, että joillakin demarivetoisilla liitoilla ei ole mitään halua tukea porvarihallitusta sen pyrkimyksissä.

Kun esimerkiksi Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että Metalliliitto ei luovu niin sanotuista pekkasvapaista eikä liioin hyväksy lomarahojen leikkausta, neuvotteluasetelma on valmiiksi vaikea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat