Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaisten valvontaan ei pitäisi tottua liikaa

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat viime viikolla, että poliisin valvontakameraverkosto kattaa vihdoin kaupungin jokaisen kolkan. Turvallisuusviranomaisen tiedotteen mukaan kameroiden kattavuus on sata prosenttia.

Ei ole varmaa, onko jokainen kulmantaus kameroiden näköpiirissä, mutta kaupungilla olevien kameroiden määrästä päätellen valvonta on aukotonta.

Viime viikolla ilmeni myös, että aktivistitaiteilija Ai Weiwein työhuonetta on salakuunneltu. Ai julkaisi Instagram-palvelussa kuvia kuuntelulaitteista.

Voisi luulla, että pekingiläiset ovat huolissaan yksityisyydestään, kun viranomaisten valvonta näyttää yltävän kaikkialle. Tai että he keskustelevat kiihkeästi valvonnan eduista rikosten torjunnassa.

Mutta ei pekingiläisiä kiinnosta. Kiinan viestimissä valvontakameroiden määrä hädin tuskin ylitti uutiskynnyksen. Verkkopalvelu Weibossakaan ei näkynyt kommenttitulvaa viranomaisvalvonnasta.

Ai ei tosin voinut odottaakaan keskustelua kuuntelulaitteista, koska pääsy Instagramiin on Kiinassa estetty. Harvaa Kiinassa asuvaa kuitenkaan yllättää tieto, että viranomaiset käyttävät kaikki keinot vahtiakseen tunnettua aktivistia.

Kiinalaisille ei ole uutinen, että heitä valvotaan. Useimmat olettavat, että viranomaiset saavat kyllä hankittua heistä intiimejäkin tietoja, jos haluavat.

Kiinalaiset ovat tottuneet rajalliseen yksityisyyden suojaan. Jo ennen kuin nykytekniikka tehosti valvontaa, useimpien naapurustossa asui kommunistipuolueen korttelikomitean kyttääjä, joka raportoi naapurien elämäntavoista ja mielipiteistä viranomaisille.

Kun kansa tottuu valvontaan, valvontaa voi vähitellen lisätä. Sataan prosenttiin.

Yleinen puolustus valvonnan lisäämiselle on, ettei lainkuuliaisella ihmisellä ole syytä huoleen. Entä sitten, vaikka viranomaiset tietäisivät, keitä sinulla käy kylässä tai missä kuljet?

Ajattelu kuitenkin pohjautuu väärään olettamaan, että viranomaiset olisivat aina lainkuuliaisia ja eettisiä.

Kiinassa valvonnalla pidetään kurissa ihmisiä, jotka ovat eri mieltä hallituksen tai vaikka vain paikallisen poliisin kanssa. Esimerkiksi ihmisoikeusjuristi Li Tiantian on kertonut, että viranomaiset näyttivät hänen miesystävälleen valvontavideota, jossa Li meni hotelliin muiden miesten kanssa. Ilmeisesti tarkoitus oli painostaa Litä tuhoamalla hänen parisuhteensa.

Viranomaisten eettisyys ja lainkuuliaisuus eivät ole itsestäänselvyyksiä. Siksi valvontaan ei pitäisi tottua liikaa.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat