Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki etenee kohti vaaleja vihan ja pelon tunnelmissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuhoisat pommi-iskut Turkin kurdimielisen ja liberaalin opposition mielenosoitukseen lauantaina tekivät tuhoa myös Turkin politiikassa, joka oli entuudestaan kiistojen ja väkivallan runtelema.

Pommien räjähdyksissä pääkaupungissa Ankarassa kuoli jopa 128 ihmistä. Iskuista syytettiin heti useita eri tahoja hallitusta myöten, vaikka vahvimmat epäilyt kohdistuvat terrorijärjestö Isisiin.

Tilanne Turkissa on otollinen sekasorron kylvämiselle.

Väkivalta kurdien aseistetun PKK-järjestön ja Turkin armeijan välillä on palannut paikallisen sodan mittasuhteisiin. Sota eteläisessä naapurissa Syyriassa asettaa vastakkain nyt myös Turkin ja Venäjän, jonka ilmapommitukset Syyriassa jatkuvat kolmatta viikkoa. Turkissa on sodan vuoksi yli kaksi miljoonaa pakolaista, joista osa pyrkii EU-maihin.

Kaiken keskellä Turkissa on vajaan kolmen viikon kuluttua ylimääräiset vaalit. Presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti vaaleista sen jälkeen, kun kesäkuussa järjestetyt parlamenttivaalit johtivat umpikujaan. Umpikujassa ollaan edelleen, kuten mielipidekyselyjen mukaan myös seuraavien vaalien jälkeen.

Erdogan on käyttänyt vaalien välisen ajan epäilysten kylvämiseen kurdimielistä kansallista demokratiapuoluetta HDP:tä kohtaan. HDP vei kesäkuussa parlamenttienemmistön Turkkia yli vuosikymmenen hallinneelta islamistitaustaiselta oikeus- ja kehityspuolueelta AKP:ltä, jota Erdogan yhä käytännössä johtaa, vaikka hän on presidenttinä virallisesti puolueisiin kuulumaton henkilö.

Kyselyjen mukaan AKP ei saa uusintavaalissakaan takaisin enemmistöä, jonka turvin puolue voisi sekä hallita yksin että vahvistaa presidentin asemaa perustuslaissa. Mitään merkkejä yhteistyöhengestä AKP:n ja HDP:n tai muun opposition välillä ei ole. HDP:n johtaja Selahattin Demirtas sanoi, että pommi-iskussa "valtio hyökkäsi kansaa vastaan".

Maanantaina Erdoganin arvostelijat syyttivät hallitusta lähinnä siitä, ettei se ole kyennyt estämään oppositioon kohdistuvaa väkivaltaa.

Kiistojen jatkuessa presidentti Sauli Niinistö aloitti maanantaina virallisen vierailun Turkkiin. Syyrian sota ja pakolaiskriisi ovat tärkeitä keskustelunaiheita, vaikka Erdoganilla voi olla keskittymisvaikeuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat