Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen säästöt ovat vaarallisimpia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti viime torstaina selvityksensä työelämän kehityssuunnista. Yksi kehityssuunnista on, että keskipalkkaisten ammattien osuus kaikista ammateista on kutistumassa. Huomio polarisaatiosta ei ole ihan uusi, mutta sille toivoisi enemmän painoa, kun esimerkiksi koulutusta suunnitellaan.

Etlan selvitys "Työn murros – riittääkö dynamiikka?" kokoaa yhteen monia työelämän viime vuosien ja vuosikymmenten kehityskulkuja. Selvitys katsoo, miten tulevaan kannattaisi varautua.

Talouden luova tuho tuhoaa heikon tuottavuuden työpaikkoja ja luo uusia työpaikkakirjon tuottavampaan päähän. Tämä kehitys ei toteudu pelkästään yritysten välillä vaan myös yritysten sisällä.

Yrityksistä katoaa työtä, jonka voi korvata koneilla, tietotekniikalla tai siirtämällä työn ulkomaille. Tällaisia katoavia töitä ovat monet konttori- ja kokoonpanotehtävät – keskipalkkaiset ammatit.

Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä toteutuu toisinaan talouden "sikasykli".¨ Talouden sikasyklillä tarkoitetaan sitä, että possufarmarit alkavat lisätä tarjontaa, kun kysyntä ylittää tarjonnan ja hinta nousee. Kun kinkut vihdoin tulevat markkinoille, kuluttajia kiinnostaakin jokin muu, hinta romahtaa ylitarjonnan vuoksi ja tehtyjen investointien kustannuslaskelmat pettävät.

Kun työmarkkinoilla on pulaa tietyistä osaajista, koulutuksen suunnittelijat lisäävät alalle nopeasti koulutuspaikkoja. Monet keskiasteen koulutuslaitokset reagoivat näin, koska koulutuspaikka on helppo myydä varmalta näyttävän työpaikan avulla. Mutta joskus käy niin, että kun tämä väki valmistuu, suhdanne onkin ehtinyt muuttua, eikä alan osaajista enää ole pulaa.

Muutokset työmarkkinoilla voivat tulevaisuudessa olla nopeitakin. Me emme voi tietää tarkalleen monen vuoden päähän, mitkä nimenomaiset ammatit vetävät silloin väkeä.

Ehkä koulutuksen suunnittelussa kannattaa entistä huolellisemmin ottaa huomioon laajempia trendejä – esimerkiksi niitä, mitä Etla tarjoaa.

Kehityssuunta kannattaa ottaa huomioon myös silloin, kun aikuisten osaamista pidetään yllä tai heitä koulutetaan uusiin ammatteihin.

Teollisuusmaiden järjestö OECD tarjosi viime viikolla huolestuttavaa tietoa.

Järjestön selvitys kertoi, että Suomessa on 600 000 työikäistä, joilla on huonot luku-, numero- ja tietotekniikkataidot. Erityisen paljon puutteita taidoissa on työvoiman vanhimmassa päässä, yli 55-vuotiailla.

Suomessa yritetään pidentää työuria. Samaan aikaan osaamisen kysyntä polarisoituu.

Jos eläkeikää lähestyvien osaaminen ei täytä tulevaisuuden työmarkkinoiden tarpeita – jos heidän osaamiseltaan katosi maailma alta – he eivät työllisty, ja tavoite työurien pidentämisestä vaarantuu.

Tai sitten heille on tarjolla työtä vain tuottamattomimmissa tehtävissä ja tuottamattomimmissa työpaikoissa. Se ei palvelisi talouden tarpeita eikä houkuttelisi jatkamaan työuraa.

Kun Etlan kartoitusta ja OECD:n tuloksia tarkastelee, kaikkein ongelmallisimmiksi hallituksen sommittelemiksi säästöiksi osoittautuvat koulutukseen tehtävät leikkaukset.

Etla tiivistää näin: "Suomalaisten hyvinvointi voi perustua vain hyvään tuottavuuskehitykseen ja kykyyn synnyttää hyvän palkanmaksukyvyn työpaikkoja katoavien tilalle."

Se edellyttää hyvää osaamista – kuten selvityksessä muistutetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat