Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvoja neuvoo, päättäjä päättää

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Vuosi sitten Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio ehdotti valtioneuvoston kanslian tilaamassa selvityksessä, että valtioneuvoston tulisi saada oma tiedeneuvonantaja. Tämä välittäisi tiedemaailman osaamista pääministerin ja johtavien virkamiesten käyttöön.

Tavoitteena olisi näyttöön eli tutkittuun tietoon perustuva poliittinen päätöksenteko. Sitä avittaisi neuvonantajan lisäksi esimerkiksi asiantuntijarekisteri, joka korvaisi "päivystävät dosentit".

Tiedeyhteisökään ei ottanut ehdotuksia varauksetta vastaan. Vielä vaikeampaa on kuvitella, että rivakkana esiintyvä nykyhallitus niistä hullaantuisi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut suoraan, että päätökset tehdään ensin ja niiden vaikutukset arvioidaan vasta jälkikäteen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) osoitti keväällä arvostuksensa professoreita kohtaan muistuttamalla heidän pitkistä kesälomistaan.

Ulkoministeri Timo Soinin johtamien perussuomalaisten tuntoja avasi ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari eduskunnassa syyskuussa: "Me emme kysy oppositiolta tai professoreilta, saako tätä maata johtaa. Me johdamme tätä maata." Huhtasaaren mukaan hyvä johtaja kyllä kuuntelee kansaa, kuten asiansa perustelevaa kätilöä.

Neuvonantajaa ehdottanut Raiviokaan ei ole mikään etanatempoinen jahkailija, sillä hän on kehittänyt keskosten tehohoitoa, jossa ei auta aikailla.

Kovin kauan ei ole siitä, kun silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) tilasi kovin koukeroisia rohtoja filosofi Pekka Himaselta.

Tieteentekijöitä on monenlaisia, mutta tutkijoiden ja päättäjien vuoropuhelusta tuskin on ainakaan haittaa, kunhan työnjako säilyy selkeänä: neuvoja neuvoo ja päättäjä päättää.

Yksittäisiä neuvonantajia enemmän huudossa ovat nyt korkean tason ryhmät ja tiedeakatemiat – myös EU:ssa.

Tiedemyönteisyyttä korostanut komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker antoi ensi töikseen potkut edeltäjänsä nimittämälle tiedeneuvonantajalle.

Suomessakin valtioneuvoston kanslia on perustanut TEA-ryhmän, jolla ei ole mitään tekemistä teekutsujen kanssa. Teetä, kahvia ja tupakkaa saattaa tosin kulua, kun ryhmä jaostoineen säätää hallituksen päätöksentekoa tukevaa tutkimusta, ennakointia ja arviointia.

Kanslian nettisivujen videolla valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk) vakuuttaa, että tieto otetaan käyttöön.

Marjukka Liiten marjukka.liiten@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat