Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraavaksi muuttuu työttömyysturva

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on pannut alkukuukausinaan tuulemaan. Välillä vauhti on yltynyt liiankin kovaksi, ja suunnitelmia on jouduttu muuttamaan matkan varrella.

Eilen tiistaina hallitus julkisti työttömyysturvan leikkaamisen pääpiirteet. Uudistuksen keskeinen sisältö on ollut uutisissa jo aiemmin: ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto lyhenee sadalla päivällä 500 päivästä 400 päivään tai 400 päivästä 300 päivään. Jo nykyisin ansioturvan pituus on kaksiportainen aiemman työhistorian perusteella.

Porrastus on sinänsä järkeenkäypä: pitkällä työhistorialla on ikään kuin ansainnut pidemmän työttömyysturvan kuin lyhyemmällä. Lyhyt työhistoria on takanaan lähinnä nuorilla aikuisilla, joilta lisäkouluttautuminen tai alan vaihto sujuu helpommin kuin parikymmentä vuotta yhtä ja samaa työtä tehneiltä.

Myös siinä on järkeä, että eläkeikää lähestyvien turvan kestoon ei kajota. Näinä aikoina ei ole todennäköistä, että lähes 60-vuotiaana enää saisi töitä.

Ansioturvan tasoon hallitus ei aio ainakaan tässä vaiheessa puuttua. Palkansaajajärjestöt olivat haluttomia puuttumaan sekä tasoon että kestoon, mutta keston lyhentäminen oli lopulta vähemmän vastenmielistä. Elinkeinoelämän keskusliiton kommentti oli, että muutos on oikeansuuntainen mutta riittämätön.

Sekä palkansaajien että työnantajien työttömyysvakuutusmaksut nousevat vuoden 2016 alussa. Asiasta sovittiin eläkeneuvotteluissa. Siitä huolimatta työttömyysvakuutusrahaston kassa uhkaa huveta nykyisen suuren työttömyyden aikana. Työnantajan reaktio ongelmaan on, että leikataan etuuksia enemmän, palkansaajien mielestä maksua voitaisiin tarpeen vaatiessa nostaa lisää.

Työttömyysturvasta hallitus pyrkii säästämään kaikkiaan 200 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan uudistuksen nettovaikutus olisi tästä runsas puolet, 135 miljoonaa euroa. Puuttuva summa saatetaan säästää kevään 2017 kehysneuvotteluissa.

Työttömyysturvan leikkausta vastustavat varoittavat, että ansiosidonnaisen turvan heikennys lisää muun sosiaaliturvan, kuten toimeentulotuen, kustannuksia.

Jo aiemmin, lomarahapäätöksen yhteydessä, hallitus on ilmoittanut lisäävänsä työntekijän muutosturvaa irtisanomistilanteissa. Se taas nostaa työnantajan irtisanomiskustannuksia.

Työsuhdeturva – siis irtisanomissuoja ja työttömyysturva – muodostaa kokonaisuuden. Painotukset vaihtelevat maittain. Keski- ja Etelä-Euroopassa, esimerkiksi Italiassa, työntekijän irtisanominen on kallista mutta sosiaaliturva heikko. Irtisanottu työntekijä on saattanut saada läksiäisiksi kahden vuoden palkan. Pohjoismainen malli on ollut päinvastainen: työsuhdeturva on heikko mutta työttömyysturva hyvää tasoa.

Taloustieteilijät ovat pitäneet pohjoismaista mallia dynaamisempana ja siksi parempana. Yritykset ovat voineet muuttaa tuotantosuuntaansa ja muutenkin sopeutua kysynnän muutoksiin. Suomen työttömyysturvaa on tosin moitittu passivoivaksi: kun jonkinlainen elanto on taattu kahdeksi vuodeksi, ei ole sanottavasti kannustimia vaikkapa alan vaihtoon.

Työttömän arvo työnhakumarkkinoilla hupenee tutkimusten mukaan jo puolen vuoden työttömyyden jälkeen. Työllistymisestä tulee sitä vaikeampaa, mitä pidempään on työttömänä.

Suomen työttömyysturvaa, kuten muutakin sosiaaliturvaa, on paranneltu talouden hyvinä aikoina. Kun työttömyys on ollut vähäisempää, järjestelmä on kestänyt hyvänkin sosiaaliturvan. Huonoina aikoina etuuksien karsiminen on poliittisesti vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat