Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkioiden leikkaus vesittyi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajien palkkioiden leikkauksesta on syntynyt – kuten jo etukäteen saattoi arvata – melkoinen häsellys.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi syyskuussa budjettiriihen yhteydessä, että ministerit luopuvat säästötalkoiden osana viikon palkastaan. Samalla pääministeri vetosi eduskunnan puhemiehistöön, jotta kansanedustajat tekisivät saman. Puhemiehistö esitti, että kansanedustajat luopuisivat tänä ja ensi vuonna viikon palkkiostaan. Sitten puhemiehistö lykkäsi asian käytännön toteuttamisen eduskunnan palkkiotoimikunnan pohdittavaksi. Toimikunta kuitenkin ilmoitti, ettei se ryhdy leikkaamaan palkkioita.

Tiistaina puhemiesneuvosto sitten perui leikkaukset. Se esitti, että kukin edustaja voi osallistua taloustalkoisiin haluamallaan tavalla – esimerkiksi lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

Palkkioiden leikkausta on helppo kritisoida populistiseksi. Viikon palkkioista kertyy säästöä vain noin 320 000 euroa.

Silti se olisi ollut symbolisesti hyvä ele. Se olisi viestinyt siitä, että kaikki kansalaisryhmät osallistuvat talkoisiin.

Vapaaehtoisuus kuitenkin vesittää tämän symboliikan. Palkansaajatkaan eivät leikkaa lomarahojaan vapaaehtoisesti – vaan päinvastoin siitä säädetään "pakkolailla".

Oikaisu 15.10.2015: Pääkirjoituksessa todetaan virheellisesti, että kansanedustajien palkkioleikkausten vapaaehtoisuudesta päätti puhemiesneuvosto. Asiasta päätti puhemiehistö. Puhemiesneuvosto on puhemiehistöä laajempi elin. Siihen kuuluvat eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat