Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siviilikoneen ampuminen alas on Ukrainan sodan synkin teko

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Animaatio näyttää miten ohjuksen taistelukärki tuhosi koneen
Kansainvälisen lento-onnettomuustutkintalautakunnan julkaisemalla animaatiovideolla selitetään, mikä vakuutti tutkijat siitä, että kone pudotettiin juuri maasta ammutulla ohjuksella. Videolla kerrotaan myös, missä taistelukärki räjähti ja millaisia tuhoja se aiheutti. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro

Malesian lentoyhtiön Boeing 777 -matkustajakone lensi yli kymmenen kilometrin korkeudessa Itä-Ukrainan yllä 17. heinäkuuta viime vuonna, kun suuri määrä ja valtavalla voimalla koneeseen iskeytyneitä kappaleita repi sen riekaleiksi. Koneen osia ja matkustajien ruumiita iskeytyi maahan kilometrien alueella kapinallisten hallitsemassa Donetskin maakunnassa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

Matkustajakoneen tuhoaminen on vakavin yksittäinen ilmeinen sotarikos Venäjän johtamien kapinallisten ja Ukrainan armeijan välisissä, puolitoista vuotta sitten alkaneissa taisteluissa.

Tapahtuman hirveys sai länsimaat sopimaan aiempaa paljon kovemmista Venäjään kohdistuvista pakotteista jo ennen kuin kattavia selvityksiä koneen tuhon syistä oli tehty. Venäjä vuorostaan on nähnyt erittäin paljon vaivaa saadakseen syyttävän sormen osoittamaan muualle kuin itseensä.

Tiistaina julkistettu hollantilaisen tutkimusneuvoston loppuraportti koneen tuhosta viittaa vahvasti vähintään Venäjän osavastuuseen, vaikka raportti ei ota suoraa kantaa syyllisyyteen.

Tutkijoiden tärkein johtopäätös on se, että koneen tuhosi venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus, joka laukaistiin kapinallisten valvomalta alueelta Ukrainassa. Monimutkaisen ohjusjärjestelmän hankinta ja käyttö ei olisi onnistunut ilman Venäjän apua.

Ukraina pyysi Hollantia tutkimaan tuhon syyt, koska kuolleista 196 oli Hollannin kansalaisia ja maalla on tutkintaan tarvittava tekninen valmius. Myös vuodenvaihteessa valmistuva rikosoikeudellinen tutkinta tehdään Hollannissa.

Venäjä käynnisti oman tiedotuskampanjansa tiistaina jo ennen raportin julkistamista. Ohjuksien valmistajayhtiö Almaz-Antey sanoi päätelleensä omissa tutkimuksissaan, että koneen pudotti Ukrainan hallussa ollut vanhempi versio Buk-ohjuksesta. Venäjä on kuitenkin heikentänyt uskottavuuttaan muuttamalla toistuvasti versiotaan tapahtumista vastaamaan tutkinnassa esille tulleita tietoja.

Nyt ei riitä, että Venäjä vakuuttaa kotiyleisönsä versiostaan. Vain varaukseton sitoutuminen ulkopuolisen tutkinnan tuloksiin voi hälventää epäilyjä, että Venäjä vähintään peittelee ukrainalaisen sijaisarmeijansa tekemää raskasta rikosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat