Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisissä ääripäät eivät ole suomalainen enemmistö

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on korostanut, että hänen puolueensa toimii 524 054 äänestäjän antamalla valtakirjalla. Se on kunnioitusta ansaitseva määrä, mutta asian voi ilmaista myös toisin päin.

Huhtikuun vaaleissa 2 459 802 äänestämässä käynyttä suomalaista ei antanut ääntään perussuomalaisille.

Sama pätee muihin puolueisiin.

Voittajaa eli keskustaa ei kannattanut vajaat 80 prosenttia. Runsaat 80 prosenttia äänestäjistä ei valinnut kokoomusta. Vielä suurempi joukko ei äänestänyt demareita.

Tällaisessa viidenneksiin ja sitä pienempiin ääniosuuksiin jakautuvassa maassa enemmistöön tarvitaan sovittelua, kompromisseja ja sopimista. Asioiden hoitaminen edellyttää jos ei konsensusta niin ainakin yhteistyökykyä.

Siksi on hämmentävää, että tämän hetken politiikan avainsana Suomessa on polarisoituminen. Miten tällaisen vähemmistöjen valtakunnan voi polarisoida?

Polarisaatio tarkoittaa luonnontieteissä monen muun asian ohella valoaaltojen suodattamista. Yhteiskunnan polarisoitumisessa ajaudutaan ääripäihin.

Polarisoituminen on vaarallista. Se on edeltänyt useita maailman suurkatastrofeja. Katastrofaalisilla uhkakuvilla voi myös harkitusti edistää polarisaatiota.

Tältätilanne näyttää pakolaiskriisin tunnelmissa Suomessa ja muualla Euroopassa. Pakkautuminen ääripäihin nopeutuu tarjoamalla vastauksiksi vain kyllä tai ei. Rajat kiinni, tai rajat auki. Sosiaalinen media auttaa, koska se on historian paras alusta pienyhteisöille.

Enemmistö ei Suomessa eikä muuallakaan kuitenkaan sijaitse ääripäissä. Jos sekä rajojen sulkemisen että rajattoman maahanmuuton kannattajilla olisi Suomessa takanaan yksi suuri puolue, noin 60 prosenttia suomalaisista ei äänestäisi kumpaakaan niistä. Kummallakaan ääripäällä ei ole niin suurta kannatusta.

Eri maissa tehdyissä kyselyissä ihmiset ovat huolissaan pakolaisten kohtaloista mutta pelkäävät samaan aikaan muutoksia omassa elinympäristössään. Huolenaiheet eivät mitenkään sulje toisiaan pois.

Pakkautuminenääripäihin voi kuitenkin jatkua, jos vain ääripäät ovat äänessä. Suomessa kaivataan nyt selkeää puhetta siitä, mikä meitä pakolaiskriisissä yhdistää, eikä vain siitä, mikä meitä jakaa.

Se kuulostaa tasavallan presidentille sopivalta roolilta. Ei tarvitse vedota vain tunteisiin vaan voi vedota myös järkeen.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat