Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi palestiinalaisten intifada olisi kahta aiempaa katkerampi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terrori-iskut ja väkivaltaiset yhteenotot palestiinalaisten arabien ja Israelin juutalaisväestön välillä ovat muutamassa viikossa vaatineet jo kymmeniä kuolleita ja haavoittuneita uhreja. Iskut ovat nostattaneet arvioita uudesta palestiinalaisten intifadasta eli kansannoususta.

Mikäli sellaisesta on kyse, käydään se vielä katkerammissa ja epätoivoisemmissa tunnelmissa kuin edelliset intifadat 1980-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella. Silloin pitkiä väkivallan kausia seurasivat neuvottelut, mutta nyt neuvotteluista on hyvin vähän toivoa.

Väkivalta on tällä kertaa hakenut uusia muotoja. Viime viikkoina pelkoa ovat levittäneet yksittäiset iskut, joista useimmissa palestiinalaiset ovat hyökänneet tuli- ja teräaseilla vastaan tulevien israelilaisten kimppuun. Useissa tapauksissa Israelin turvallisuusjoukot ovat ampuneet hyökkääjät.

Tiistaina kolme israelilaista kuoli ja yli 20 haavoittui hyökkäyksissä Jerusalemissa ja sen lähiseuduilla. Kaikki tekijät olivat Israelin viranomaisten mukaan Itä-Jerusalemista kotoisin olevia nuoria arabimiehiä. Keskiviikkona Israel asetti tiesulkuja eri puolille Itä-Jerusalemia.

Kahden aiemman intifadan tärkeimmät tapahtumapaikat olivat Israelin miehittämä Jordanjoen länsiranta ja Gazan kaistale. Arabiväestö Israelin alueella ja Israelin vuonna 1967 valtaamassa Itä-Jerusalemissa oli vähäisemmässä roolissa. Tällä kertaa pääpaino on Israelin sisällä. Sieltä väkivalta on levinnyt myös Länsirannalle ja Gazaan. Se on järkyttänyt israelilaisia, jotka ovat laajasti luottaneet Länsirannalle rakennettujen muurien tuomaan turvallisuudentunteeseen.

Väkivallan kipinänä oli tällä kertaa palestiinalaisten suuttumus Israelin uskonnollisen oikeiston vaatimuksesta sallia juutalaisten rukoilu Temppelivuorella, jolla sijaitsee islamin pyhimpiin paikkoihin kuuluva al-Aqsan moskeija. Pääministeri Benjamin Netanjahu on vakuuttanut, ettei sääntöjä kiistellyllä alueella muuteta, mutta epäluulon ilmapiirissä vakuuttelu ei ole rauhoittanut tilannetta.

Taustalla on entistä synkempi näköalattomuus rauhanhankkeissa. Yksi tilanteen mittari on, että ensimmäisen intifadan aikana Länsirannan juutalaisia siirtokuntalaisia oli 35 000 ja toisen alkaessa noin 85 000. Nyt siirtokunnissa asuu noin 400 000 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat