Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin lähivuosia leimaa epävarmuus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsinki on tehnyt tuoreen budjettiehdotuksen tilanteessa, jossa päällisin puolin kaikki on kuin ennenkin – mutta näkyvissä on useita isoja muutoksia, jotka voivat lähivuosina ravistella kaupunkia rajusti. Ensi vuoden budjetissa näihin muutoksiin ei voi vielä täsmällisesti varautua, koska mittaluokka on epäselvä.

Tämä koskee ennen muuta kaupungin väkimäärän kasvua.

Helsinkiin on sijoitettu kesän jälkeen yli 3 000 turvapaikanhakijaa, joiden turvapaikkaprosessi on vielä kesken. Kaikki eivät saa jäädä Suomeen, mutta kaupungin on syytä varautua siihen, että joukossa on paljon tulevia helsinkiläisiä.

On lisäksi todennäköistä, että monet nyt muualle sijoitetut turvapaikanhakijat muuttavat Helsinkiin turvapaikan saatuaan.

Vielä nyt valtio maksaa vastaanottotoiminnan kulut ja vastaa myös kotouttamisen kustannuksista, mutta sen jälkeen uudet kuntalaiset ovat Helsingin vastuulla. Heille pitäisi löytyä töitä, asuntoja ja oppilaspaikkoja samalla tavoin kuin muillekin Helsinkiin muuttaville.

Kesällä valmistuneen väestöennusteen mukaan Helsinki kasvaa tänä vuonna vajaalla 7 500 asukkaalla, mikä tarkoittaa 1,2 prosentin väestönkasvua. Määrä on hieman yllättäen melkein 2 000 asukasta vähemmän kuin aiemmin ennustettiin, sillä muutto pois Helsingistä on ollut oletettua vilkkaampaa.

Kaupungin kasvu kiihtyi vuosina 2011–2014, ja nyt kasvu taas vähän vaimenee – elleivät turvapaikanhakijat käännä tilannetta.

Toinen Helsinkiäkin askarruttava muutos koskee hallituksen aikeita Suomen kuntien suhteen. Hallitus aikoo siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen kuntia suuremmille itsehallintoalueille ja lisäksi vähentää kuntia koskevia tehtäviä ja velvoitteita.

Helsingin ensi vuoden talousarvioesitys on viime vuosien tapaan vedetty hyvin tiukalle. Pohjana on Helsingin valtuuston strategiaohjelma, pitkän aikavälin suunnitelma. Sen mukaan Helsingin käyttömenoissa on otettava automaattisesti huomioon väestönkasvu ja kustannustason muutos, ja tuottavuutta on samaan aikaan parannettava yhden prosentin verran.

Sen lisäksi valtuusto otti käyttöön vuosittaisen investointikaton ja asetti tavoitteet omaisuuden myyntituloiksi. Strategiaohjelman tarkoituksena on, että kaupunki kehittyisi kasvunsa mukaisesti muttei kuitenkaan velkaantuisi holtittomasti.

Kustannukset eivät nyt juuri nouse, vaan Suomi on pikemminkin deflaatiossa. Niinpä Helsinginkin budjetista on kevään budjettiraamiin verrattuna höylätty pois vielä 65 miljoonaa euroa.

Muun muassa opetusvirastolle on budjetoitu vähemmän rahaa, vaikka opetukseen osallistuvien lasten määrä kasvaa. Pystytäänkö tämä yhtälö ratkaisemaan niin, ettei opetuksen laatu kärsi? Siitä valtuustoryhmät joutuvat vielä vääntämään.

Helsingin kuntavero säilyy ensi vuonnakin 18,5 prosentissa. Ensi vuonna kuntaveron tuotto hieman kasvaa, mutta ennusteen mukaan yritysten maksaman yhteisöveron tuotto kaupungille vähenee selvästi.

Kunnat saivat yhteisöverosta hieman isomman osuuden kolmen vuoden ajan, mutta ensi vuonna valtio ottaa taas omansa.

Helsingin mittavat investoinnit eivät onnistu ilman lisävelkaantumista. Ensi vuonna summa on noin 250 miljoonaa euroa. Investointikohteet ovat kuitenkin erittäin järkeviä, koska suurimmat niistä liittyvät uusien asuinalueiden rakentamiseen, peruskorjauksiin ja joukkoliikenteeseen. Ne siis pohjustavat tulevaa kasvua ja lisäävät Helsingin vetovoimaa. Sillä on merkitystä koko Suomelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat