Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan ainoa toivo on talouden uudistuksissa

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Ateenassa pääsee Kreikan taloustilanteesta aika hyvin jyvälle, vaikka sikäläisistä sanomalehdistä ei ymmärrä sanaakaan. Riittää, kun katsoo hotellihuoneen ikkunasta korttelin sisäpihalle. Vastapäätä seisoo kolme keskeneräistä kerrostaloa.

Keskeneräiset talot ovat Kreikan katukuvassa tavallinen näky, sillä kiinteistöveroa maksetaan vain valmiista rakennuksista. Mutta ilmiö kertoo, kuinka yleistä verojen välttely Kreikassa on.

Taloista vasemmanpuoleinen on vähän enemmän kuin vain kesken. Se on ollut oman onnensa nojassa vuosia. Suomalaisen silmiin talo on purkukuntoinen. Talo kuvastanee Kreikan talouskriisiä.

Kreikan talous luisui kriisiin vuonna 2009, mutta valtiontalous oli raskaasti velkainen jo vuosia ennen sitä.

Kreikka on saanut Euroopan unionin jäsenmailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä jo kolme velkapakettia. Vastapainoksi maa on luvannut tehdä rankkoja muutoksia julkiseen talouteen.

Kreikka on ajautunut nykytilanteeseensa vuosia kestäneen itsepetoksen seurauksena. Vuosikymmeniä maata johtivat vuorotellen sosiaalidemokraattinen puolue Pasok ja keskustaoikeistolainen puolue Uusi demokratia. Kreikka keplotteli euroalueen jäseneksi vääristelemällä tilastojaan. Kreikan tilannetta myös katsottiin läpi sormien.

Kreikan eurojäsenyyteen vaikutti lisäksi EU:n suurten jäsenmaiden keskinäinen valtataistelu: Ranska halusi Kreikan mukaan, jotta euroalueesta ei tulisi liikaa Saksan ja sen kanssa samanmielisten hallitsema.

Poliittinen tahto sitoa Kreikka Länsi-Eurooppaan oli suuri myös geopoliittisista syistä. Yhdysvalloillakin oli asiassa intressinsä: Kreikka on Nato-maa, jonka naapureina ovat Balkanin maat ja Turkki sekä etelässä Välimeren toisella puolella Lähi-itä.

Moni on sanonut, ettei Kreikkaa olisi alun alkaenkaan pitänyt ottaa euroalueeseen. Toimittajaryhmän matkalla kuulemamme asiantuntijat sanoivat, että koko Euroopan talous- ja rahaliittoa ei olisi alun perinkään pitänyt muodostaa, jos pelkkää taloutta ajatellaan.

Mutta euro olikin ensisijaisesti poliittinen, ei taloudellinen hanke. Yhteisvaluutta on perustaltaan vino, koska rahapolitiikasta tuli yhteistä, mutta jäsenmaat päättävät yhä itse omasta talouspolitiikastaan.

Meille kerrottiin myös, että ilman eurojäsenyyttä Kreikka olisi entisellä hitaan näivettymisen ja itsepetoksen tiellä. Euroopan unionilla ei olisi ollut mitään riittävän järeää keinoa saada Kreikkaa uudistamaan talouttaan.

Nyt euroalueen maat voivat vähintäänkin painostaa Kreikkaa muutoksiin. Tällä kertaa vaatimuksilla on painoa, kun maa elää EU:n ja IMF:n avun varassa.

Kreikka tuskin saa koskaan maksettua velkojaan takaisin. Siksi on esitetty velkapääoman leikkausta. Todennäköisesti asiassa päädytään EU:lle ominaiseen luovaan ratkaisuun: velkapääomaa ei nimellisesti leikata, mutta lainaehtoja helpotetaan entisestään. Korkoa lasketaan yhä, ja lyhennysvapaita vuosia voi tulla lisää.

Skenaario pohjaa siihen oletukseen, että joskus EU:n talous ja sen seurauksena inflaatio alkavat taas kasvaa. Vuosikymmenten saatossa velkojen reaaliarvo kutistuisi murto-osaan alkuperäisestä.

Tammikuusta lähtien maata on johtanut Aleksis Tsiprasin vasemmistopopulistinen Syriza-puolue, nyt jo toisen hallituksen voimin.

Tsipras nousi valtaan lupaamalla, ettei Kreikka hyväksy velkaohjelman ehtoja. Kreikkalaisten saavutetuista eduista ei tingitä, hän julisti.

Nyt ääni kellossa on muuttunut: Tsipras on kolmannen lainaohjelman yhteydessä sitoutunut entistä rajumpiin julkisen talouden rakennemuutoksiin.

Tapaamamme paikalliset olivat yleisesti sitä mieltä, että vain Syriza voi muuttaa Kreikan suunnan. Ei ole muuta mahdollisuutta. Pasok-puolueen ja Uuden demokratian valtakausina mikään ei muuttunut. Nyt on pakko. Myös kreikkalaisten kriisitietoisuus on nyt aivan toista luokkaa kuin ennen.

Suomen keväisten eduskuntavaalien alla vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki julisti innoissaan, että Kreikan tie olkoon myös Suomen tie: ei menoleikkauksia vaan velkaelvytystä. Vieläköhän hän haluaa matkia Tsiprasin politiikkaa?

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat