Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasapuolinen esitys sopimisesta työpaikoilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Selvitysmies Harri Hietalan esitys paikallisen sopimisen lisäämisestä sai ennalta arvattavan vastaanoton: palkansaajat kauhistelivat, kun taas työnantajien mielestä esitys oli jälleen kerran oikeansuuntainen mutta riittämätön. Työnantajille ei myöskään kelpaa henkilöstön edustuksen vahvistaminen yrityksen hallinnossa eikä ammattiliittojen kanneoikeus. Esitystä voi siis pitää tasapuolisena.

Raporttia valmistellessaan Hietala kävi lukuisia keskusteluja työmarkkinajärjestöjen ja liittojen kanssa, mutta hän ei edes yrittänyt rakentaa sellaista ehdotusta, jonka kaikki olisivat voineet vähäisin muutoksin hyväksyä. Lopputulos olisi todennäköisesti ollut laimea kompromissi, joka ei sanottavasti olisi muuttanut nykytilaa.

Vaarana on yhä, että työmarkkinajärjestöt vesittävät kunnianhimoisen esityksen. On myös se riski, että Juha Sipilän (kesk) porvarihallitukselta pettää kantti.

Työnantajat vertaavat mielellään Suomen työoloja Saksan vastaaviin. Saksa oli vielä 2000-luvun alussa "Euroopan sairas mies". Nyt Saksa on taas Euroopan talouden veturi. Käänne saatiin aikaan muun muassa sallimalla työpaikoilla työehtosopimuksista joustaminen työnantajan eduksi ja siis työntekijöiden vahingoksi. Vastapainoksi Saksassa työntekijöillä on erittäin vahva edustus yhtiöiden päättävissä elimissä. Ruotsissa työntekijöiden niin sanottu myötämääräämisoikeus on säädetty lailla.

Parhaimmillaan paikallinen sopiminen voi olla hallituksen kolmesta kilpailukykyloikasta mittavin, suurempi kuin työvoimakustannusten alentaminen tai monivuotiset äärimaltilliset palkankorotukset. Hallituskin panee toivonsa siihen, että joustot työelämässä poikisivat lisää työpaikkoja.

Kiihkeimmin paikallisen sopimisen laajentamista haluaa yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät. Sen jäsenyritykset eivät yleensä kuulu minkään alan työnantajaliittoon. Niinpä niiltä puuttuu myös mahdollisuus työpaikkakohtaiseen sopimiseen lukuun ottamatta säännöllisen työajan järjestelyä. Hietalan raportin kenties suurin muutos nykytilaan olisi, että myös järjestäytymättömät työnantajat saisivat mahdollisuuden toisin sopimiseen.

Nykyisin työpaikkakohtaiset joustot vaihtelevat suuresti eri aloilla. Mallina suurista joustomahdollisuuksista mainitaan usein Metallityöväen liiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus. Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi jokin aika sitten jäsenkyselyn, jonka mukaan työpaikoilla ei käytetä läheskään kattavasti niitä joustomahdollisuuksia, joita työehtosopimukset sallivat. Kyselyn perusteella suurin este on alan työntekijäliitto, joka haraa vastaan, vaikka yrityksen työntekijät olisivat valmiita joustoihin.

Vastaavasti palkansaajapuolella on näyttää esimerkkejä, joissa yhtiön Helsingissä sijaitseva pääkonttori on estänyt sopimasta toisin kuin työehtosopimus sanoo.

Avaintekijä paikallisessa sopimisessa on luottamus puolin ja toisin. Elävässä elämässä työpaikoilla sovitaan nykyisinkin ainakin väliaikaisesti asioita toisin kuin työelämälaeissa tai työehtosopimuksissa määrätään. Niin säilytetään työpaikat vaikeiden aikojen yli. Poikkeamisista ei vain hiiskuta muille.

Aivan ongelmaton ei Hietalan ehdotuskaan ole, jos sitä yritetään toteuttaa käytännön yrityselämässä. Työntekijöiden edustus olisi Hietalan mallissa turvattu, mutta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä saattaa silti tulla este siitä, että omistajalla ja johdolla ei ole riittävästi aikaa paneutua lakien ja työehtosopimusten pykäliin ja niiden suomiin poikkeamamahdollisuuksiin. Firman pyörittämisessä on riittävästi puuhaa.

Paikallisen sopimisen lisääminen avaisi merkittäviä mahdollisuuksia yritysten toiminnan räätälöimiseen. Sen luulisi myös helpottavan uusien työntekijöiden palkkaamista etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Ne palkkaavat uutta väkeä eniten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat