Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

90-vuotias vanhus joutui iljettävän huijauksen uhriksi

Pääkirjoitus
 
Marja Salmela

Vanha rouva odottelee kampaajakäynnin jälkeen bussia pysäkillä Etelä-Haagassa. Auto pysähtyy, ja ikkuna avautuu. "Hei pitkästä aikaa", keski-ikäinen nainen huikkaa ratin takaa. Kasvot eivät tunnu tutuilta. 90-vuotias miettii kuumeisesti, onko hän tavannut kuljettajan. Ehkä. Ehkä ei.

"Voin viedä sinut kotiin. Missä sinä nykyisin asuitkaan?" Hämmentynyt vanhus ei halua olla epäkohtelias ja kipuaa kyytiin. Nainen juttelee niitä näitä ja kertoo, että hän voisi myydä vaatteita. Vanhus ostaa sovittamatta 50 eurolla housut, jotka maksavat kirpputorilla viisi euroa.

Kun auto kaartaa yksin asuvan rouvan kotikadulle, nainen selittää, kuinka putkiremontti vetää talouden kireälle. "Jos sinulla olisi mahdollisuus lainata vähän rahaa?" Vanhuksen epäilyt heräävät, hän kieltäytyy ja kiittää kyydistä.

Parin viikon päästä hän kertoo tapauksesta kampaajalleen, joka tietää vastaavanlaista tapahtuneen myös toiselle vanhalle asiakkaalleen.

Ikäihmisten huijaukset ovat poliisin mukaan lisääntyneet huomattavasti tänä vuonna. Helsingissä tutkittavana on jo 50 rikosilmoitusta.

Huijarit ovat esiintyneet poliiseina, putkimiehinä ja kodinhoitajina. Apuna on käytetty tosi mielikuvituksellisia tarinoita. Vanhus huijattiin maksamaan tuhat euroa, koska hän oli pysäköinyt liian lähelle toista autoa. Siksi auton tietokone oli mennyt sekaisin, huijarit väittivät.

Ilmi tulleet tapaukset ovat kuitenkin todennäköisesti vain pieni osa yrityksistä viedä viekkaasti rahaa senioreilta. Geriatrian professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä arvelee, että monet ikäihmiset häpeävät haksahtamistaan eivätkä kerro siitä edes läheisilleen. Ainakin osa heistä alkaa pelätä ja uskaltaa lähteä entistä harvemmin liikkeelle kodistaan.

Viikon päästä vanhan rouvan lankapuhelin pirisee. Uusi tuntematon nainen haluaisi tulla uskoutumaan tekemisistään, joita hän häpeää kovasti. Niistä ei kuulemma kehtaa puhua edes ammattiauttajille. Aivan kuin soittaja olisi selvittänyt, että puhelimen päässä on eläkkeellä oleva uskonnonopettaja. Vanha rouva kieltäytyy kohteliaasti ja ohjaa kääntymään seurakunnan työntekijöiden puoleen.

Vanhusten lankapuhelimien numerot Kivelä muuttaisi salaisiksi niin kuin kännykkänumerotkin. Eritoten siksi, että kaikkea mahdollista kauppaavat eivät pääsisi vanhusten kukkaroille.

On surullista, että lähimmäisiin luottava sukupolvi joutuu iljettävien huijareiden kohteeksi. Joukko kasvaa jatkuvasti.

Marja Salmela HS marja.salmela@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat