Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppapolitiikka muuttuu aiempaa vastuullisemmaksi

Pääkirjoitus
 
Cecilia Malmström

EU:n uusi kauppa- ja investointistrategia kiinnittää paljon huomiota muun muassa työntekijöiden oikeuksiin ja ympäristönsuojeluun.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisestä transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP-sopimus) on käyty poikkeuksellisen paljon keskustelua. Eri puolilla Eurooppaa on toivottu, että aiempaa tiiviimmistä suhteista Yhdysvaltoihin, EU:n suurimpaan kauppakumppaniin, olisi unionille hyötyä. Monet ovat kuitenkin huolissaan sopimuksen mahdollisista vaikutuksista elintarvikkeiden turvallisuuteen, ympäristölainsäädäntöön tai terveys- ja koulutuspalvelujen toteuttamiseen.

Euroopan komissio johtaa kansainvälisiä kauppaneuvotteluja EU:n 28 jäsenvaltion puolesta. Komissio osallistuu tiiviisti keskusteluun ja ottaa vastaan sekä ehdotuksia että kritiikkiä. Komissio on avannut neuvottelut julkiselle valvonnalle asettamalla EU:n ehdotukset näkyville verkossa. Olemme myös hahmotelleet täysin uudistetun lähestymistavan kiisteltyyn investointien suojaamista koskevaan kysymykseen.

Nyt käynnistämme EU:n uuden kauppa- ja investointistrategian. Tavoitteena on aiempaa vastuullisempi kauppapolitiikka, joka on tehokasta ja eurooppalaisten arvojen mukaista.

Tehokkuus merkitsee, että kauppapolitiikka edistää kasvua ja työllisyyttä mahdollisimman monien eurooppalaisten hyödyksi. Yli 30 miljoonan eli joka seitsemännen eurooppalaisen työntekijän työpaikka riippuu nykyisin viennistä. Suomessa näitä työntekijöitä on 368 000.

Euroopan avoin kauppapolitiikka alentaa myös hintoja ja lisää kuluttajien valinnanvaraa.

Pienten ja keskisuurten yritysten osuus Euroopan viennistä on kolmasosa. Etenkin pk-yrityksillä on oltava tiedot, joita tarvitaan tartuttaessa kauppasopimusten tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin.

Tarvitsemme korkealuokkaisia kauppasopimuksia, jotka luovat uusia taloudellisia mahdollisuuksia. EU:n yritysten on voitava myydä digitaalipalveluja kaikkialla maailmassa. Asentajien on päästävä tarvittaessa EU-alueelta ulkomaille huoltamaan korkean teknologian tuotteita, kuten tuuliturbiineja.

Monenvälisten kauppaneuvotteluiden – Dohan kierroksen, TTIP-sopimuksen, Japanin kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen ja Kiinan kanssa tehtävän investointisopimuksen – saattaminen päätökseen ovat ensisijaisia tavoitteita. EU:n kauppa- ja investointistrategiassa todetaan myös aikomuksemme aloittaa neuvottelut Australian, Uuden-Seelannin, Filippiinien ja Indonesian kaltaisten maiden kanssa. Meksikon, Chilen ja Turkin kanssa tehdyt nykyiset sopimukset halutaan saattaa ajan tasalle.

Strategia sitoutuu siihen, ettei yhdelläkään kauppasopimuksella heikennetä EU:n sääntelyä. Kauppasopimuksilla voidaan vaikuttaa suojan tasoon vain tiukentavasti, olipa kyse elintarviketurvallisuudesta, ympäristöstä tai tietosuojasta. Samalla taataan valtioiden oikeus harjoittaa yleistä etua palvelevaa sääntelyä.

Aiomme vielä lähikuukausina julkistaa monia käynnissä olevia kauppaneuvotteluja koskevat neuvottelutekstit. Kaikkiin EU:n uusiin kauppasopimuksiin sisällytetään määräyksiä korruption kitkemisestä. Aiomme myös tehostaa vuoropuhelua niiden kehitysmaiden kanssa, joissa EU:n kauppaetuuksilla voi olla eniten vaikutusta ihmisoikeusrikkomusten torjumiseen.

Kuluttajat haluavat takeet siitä, että heidän ostamansa tuotteet on valmistettu oikeudenmukaisissa työoloissa ja ympäristöä vahingoittamatta. EU:n uudessa kauppa- ja investointistrategiassa asetetaan esimerkiksi lapsityövoiman käytön lopettaminen etusijalle. Erityisesti TTIP-sopimuksessa aiomme mennä kauppaa ja kestävää kehitystä koskevissa määräyksissä pidemmälle kuin aiemmissa Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä järjestelyissä. Tavoitteena on muun muassa saada aikaan kunnianhimoiset työntekijöiden oikeuksia ja ympäristönsuojelua koskevat määräykset.

Eurooppalaiset tietävät, että kauppa voi auttaa parantamaan elintasoa. He haluavat myös varmistaa, että hyötyä ei saada eurooppalaisten arvojemme ja identiteettimme kustannuksella.

EU:n uudessa strategiassa yhdistetään molemmat ja osoitetaan vastuullinen tapa edetä periaatteita ja vaurautta edistäen.

Cecilia Malmström
Kirjoittaja on EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat