Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin asuntokupla paisuu kohti puhkeamistaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuosi sitten Nordea Marketsin ruotsalainen pääanalyytikko Andreas Wallström moitti suomalaista asuntolainajärjestelmää.

Hänen mukaansa annuiteettijärjestelmä on makrotalouden kannalta huono.

Annuiteettilainassa laina-aika pysyy samana, mutta lainan maksuerät vaihtelevat korkotason mukaisesti. Järjestelmässä maksetaan alussa lähes pelkkiä korkoja, ja se innostaa maksamaan enemmän silloin, kun korot ovat matalalla.

Wallström epäili, että näin toimittaessa rahaa valuu pois piristämästä kulutusta. Ja piristystä tarvittaisiin alhaisten korkojen aikoina, sillä ne ajat ovat yleensä huonoja aikoja. Alhaisilla koroilla nimenomaan yritetään työntää taloutta käyntiin.

Ihan hyvin ei näytä ruotsalainenkaan asuntolainajärjestelmä kytkeytyvän makrotalouden etuihin.

Ruotsalainen erikoisuus on se, että maan talous kulkee nytkin hyvää tahtia, mutta pyörien vauhtia kiihdytetään entisestään asuntolainoituksella.

Ruotsissa moni ei käytännössä lyhennä lainapääomaa vaan maksaa vain korkoja. Laina-aika saattaa olla yli sata vuotta.

Wallström varoitti suomalaisen järjestelmän jarruttavan muutoinkin hidastuvaa kulkua. Ruotsalainen tapa taas ajaa toiseen suuntaan: ylikierroksille ja kotitaloudet ylivelkaantuneiksi.

Seuraukset näkyvät jo. Asuntokupla on todellinen vaara, vaikka kiinteistönvälittäjät – pahasti jääveinä – tyrmäävätkin tämän näkemyksen.

Asuntohintaindeksi Nasdaq OMX kertoo, että asuntojen hinnat ovat nousseet Ruotsissa melkein 16 prosenttia vuodessa. Samaa viestiä tuo myös asuntokauppaa seuraava Svensk Mäklarsstatistik. Kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuodessa 14 prosenttia, Göteborgissa ja Keski-Tukholmassa lähes viidenneksen.

Asuntojen hintakehitys ei ole enää missään yhteydessä kansantuotteen, ostovoiman tai muiden hyödykkeiden hintojen kehitykseen eikä väestönkasvuunkaan.

Ruotsin asuntokupla puhkeaa. Kyse on vain siitä, milloin näin tapahtuu.

Asia on huolestuttanut pitkään lainsäätäjää – liian pitkään. Kupla on huolestumisen vuosina ehtinyt kasvaa niin herkkään vaiheeseen, että mikä tahansa hintoja hillitsevä ratkaisu voi sen puhkaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat