Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU parsii kokoon pakolaispolitiikkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.

Pakolaiskriisissä on tullut selväksi, että EU tarvitsee yhteistä pakolaispolitiikkaa. Nyt sellaista parsitaan kokoon tilkku kerrallaan, pakon edessä, kuten EU:ssa yleensäkin käy. Prosessi 28 valtion yhteisössä voi turhauttaa sekä EU:n kannattajia että vastustajia. Reagointi meneillään olevaan kriisiin vaikuttaa toivottoman hapuilevalta, mutta lopulta päätöksiä syntyy, ja EU etenee.

Torstain ja perjantain välisenä yönä Brysselissä EU-maiden huippukokous eli Eurooppa-neuvosto lisäsi yhteiseen politiikkaan pari uutta palaa. EU:n oman toiminnan kannalta merkittävintä oli päätös kehittää yhteistä rajavalvontaa. Poliittisesti kauaskantoisinta oli Turkin kanssa neuvoteltava toimintaohjelma pakolaismäärien vähentämiseksi.

EU-johtajat päättivät "työskennellä asteittain kohti ulkorajojen valvonnan yhteistä hallintajärjestelmää". Tiivistäen se tarkoittaa päätöstä ryhtyä perustamaan yhteistä rajavalvontaa. Se ei korvaisi kansallisia rajavartiostoja, mutta menisi paljon pitemmälle kuin EU:n rajavalvontaviraston Frontexin nykyiset valtuudet menevät. Frontex on jo valjastettu mukaan pakolaiskriisin hallintayrityksiin, mutta sen toiminta rajoittuu erikseen sovittuihin operaatioihin ja tiedonhankintaan.

Tässä kokouksessa EU-johtajat eivät selvittäneet turvapaikanhakijoiden tilannetta EU:n sisällä, vaan keskittyivät ulkorajoihin ja toimiin unionin ulkopuolisissa maissa.

Paineet EU:n sisällä eivät kuitenkaan ole kaikonneet. Syyskuussa äänestyspäätöksellä sisäministerikokouksessa hyväksyttyä taakanjakoa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamisessa vasta käynnistellään. Yhteisiin rajavalvonta- ja rekisteröintihankkeisiin löytyy hitaasti resursseja.

Yksi osoitus pakolaiskriisin nopeudesta on se, että Suomi kuuluu nyt maihin, jotka toivovat kiintiöitä turvapaikanhakijoiden jakamiseen EU-alueelle. Suomeen on tullut tämän vuoden kuluessa noin 20 000 turvapaikanhakijaa.

Vielä toukokuussa pakollisten pakolaiskiintiöiden vastustus kirjattiin hallitusohjelmaan erityisesti perussuomalaisten vaatimuksesta. Suomen on nyt aika vaikea vaatia muita hyväksymään pakollisia kiintiöitä.

Suomi korjasi kantaansa syyskuussa hyväksymällä 1 300 turvapaikanhakijan vastaanottamisen muualta EU-alueelta. Suomi kuitenkin äänesti vielä silloin ainoana maana tyhjää taakanjakokiintiöitä koskevassa päätöksessä.

Torstain huippukokouksessa tehdyt päätökset pakolaispolitiikasta eivät olleet periaatteellisella tasolla ongelmallisia Suomelle eivätkä muillekaan jäsenmaille. Turvapaikanhakijoiden määrän saaminen hallintaan on EU:ssa yksimielinen tavoite.

Turkki on jo sijaintinsa vuoksi pakolaiskriisissä tärkein EU:n ulkopuolinen maa.

Toinen avainmaa on Italiaa vastapäätä oleva sekasortoinen Libya. Lopulta tärkeintä on yhteistyö niissä maissa, joiden konflikteja pakolaiset pakenevat.

Yhteistyö Turkin kanssa ei ole vain käytännöllistä vaan myös poliittisesti erittäin ladattua. Yksityiskohdiltaan vielä avoimen toimintaohjelman mukaan Turkki kiristää rajavalvontaa ja parantaa pakolaisten olosuhteita Turkissa. EU vuorostaan tukee Turkin toimia jopa kolmella miljardilla eurolla sekä edistää jumissa olevia neuvotteluja Turkin EU-jäsenyydestä ja viisumivapaudesta.

Hankkeet ovat hyviä, mutta EU:n pakolaispolitiikan päämääränä ei ole vain tulijoiden määrän hallitseminen. Kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden mukaisesti Suomen ja muiden EU-maiden pitää tarjota turvapaikka pakolaisille, jotka ovat sen tarpeessa, ja heitä on nyt hyvin paljon.

Yhteistyö Turkin kanssa ei voi olla poliittista kytkykauppaa, jossa Euroopan unioni esimerkiksi sitoutuisi olemaan tarjoamatta turvapaikkaa Turkin kansalaisille, jotka sitä tarvitsevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat