Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen rakentuu luottamukselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat luonnehtii Harri Hietalan selvitystä paikallisesta sopimisesta jo totutulla tavalla isäntähenkiseksi.

"Toisin sanoen pakkolakeja pukkaa, jos asiat eivät muutoin etene."

"Vaikka isäntähenki ei olekaan hyvä lähtökohta muutoksille, se saattaa olla ainoa keino potkia työmarkkinajärjestöjä pois poteroistaan."

"Paikallisen sopimisen jatkovalmistelussa hallituksen on syytä varmistua erityisesti siitä, että työntekijöiden ei tarvitse pelätä sanelua. Fiksusti toimivissa yrityksissä työnantajan edustajat eivät saneluun sorru, mutta fiksutkin tavat toimia voivat unohtua, jos yrityksellä alkaa mennä huonosti."

Pohjalaisen mukaan turvallinen lähtölaukaus olisi se, että työaikoja pantaisiin liukumaan nykyistä notkeammin.

"Se hyödyttäisi sekä työnantajia että työntekijöitä tuntuvasti. Päivää ja viikkotyöaikaa voitaisiin venyttää, kun työtä ja kiirettä on paljon. Vapaita pidettäisiin, kun tilauskirjoissa on hiljaisempaa."

"Hietala on upottanut ehdotukseensa edustuksen ja kanneoikeuden kaltaisia järeitä kohtia, että selvitys olisi tasapainoinen eikä törmäisi heti kättelyssä ay-liikkeen muuriin."

Karjalainen toteaa, että paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta työnantajan ja työntekijöiden kesken.

"Elinkeinoelämän keskusliitto tyrmäsi tuoreeltaan esityksen työntekijöiden edustuksesta yritysten hallintoon, mikä on vähintään outoa. EK kyllä vaatii esitystä enemmän joustoja, mutta on muutoin jumiutunut vanhanaikaiseen käskytyskulttuuriin, jossa työntekijöillä on oma tarkasti rajattu ahdas nurkkansa."

Ilkka ennustaa Hietalan paperin saamien ensimmäisten kommenttien perusteella, ettei selvityksellä pystytä purkamaan moniakaan työllistämisen esteitä.

"Joustavuuden lisäämiseen tähtäävien esitysten oheistuotteina on esityksiä, joissa työmarkkinajärjestöt näkevät mahdollisuuksien sijasta uhkia."

"Paikallinen sopiminen voi rakentua vain molemminpuoliselle luottamukselle. Työmarkkinajärjestöjen torailu ei vahvista uskoa siihen, että työnantajat ja työntekijät arvostaisivat toisiaan. Vai onko jokin muu selitys sille, että puhe työelämän joustoista tulkitaan puheeksi joustavasta irtisanomisesta?"

Iltalehti pitää Hietalan selvitystä osin hajanaisena ja tulkinnanvaraisena.

"Siinä on hyviä elementtejä, mutta vaikuttaa siltä, että raportin prosessointi olisi kaivannut lisää aikaa."

"Nähtäväksi jää, miten hallitus nyt jatkaa paikallisen sopimisen edistämistä omilla poliittisilla tulkinnoillaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat