Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porvoolaisyritys maksoi satatuhatta euroa tuotteidensa testeistä, muttei vieläkään voi myydä niitä USA:ssa

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Kuvitellaan tilanne: Maksat sata euroa päästäksesi baariin vieraassa kaupungissa. Jäät kuitenkin eteiseen. Sisällä kaikille on kerrottu, että ulkopaikkakuntalaiselle puhuminen johtaa välittömään happy hour -oikeuksien menettämiseen.

Tilanne kuulostaa absurdilta. Samankaltainen ongelma on kuitenkin useilla eurooppalaisilla yrityksillä, jotka pyrkivät Yhdysvaltojen markkinoille. Yksi niistä on Porvoossa 30 ihmistä työllistävä Efla.

Eflan muuntajia käytetään lentokenttien kiitoratojen valoissa. Siksi kaikki sen tuotteet on testattava kahdeksan vuoden välein Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisen FAA:n valtuuttamissa laboratorioissa. Testit maksavat Eflalle vuosien mittaan satojatuhansia euroja. Kieltäytyminen olisi itsemurha, sillä FAA:n leima on pääsylippu maailmanmarkkinoille.

Yhdysvalloissa Efla ei silti pysty tuotteitaan myymään. Taustalla vaikuttaa Yhdysvaltojen omia tuotteita suosiva laki, Buy American Act. Yhdysvaltojen lentokenttien julkinen tuki edellyttää, että ne hankkivat Yhdysvalloissa valmistettua tavaraa. Samalla amerikkalaisyritykset kilpailevat Euroopassa vapaasti Eflan kanssa.

Asetelma on epäreilu. Jos se korjattaisiin, Porvoossa palkattaisiin lisää väkeä.

Korjaamista yrittää eräs ruotsalainen, joka meidän kaikkien pitäisi jo tuntea: EU-komissaari Cecilia Malmström. Malmström neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksesta, TTIP:stä. Neuvotteluissa Malmström pyrkii eroon epäreilusta amerikkalaisten suosimisesta ja ylimääräisestä testaamisesta. Jos tuote on jo Euroopassa tutkittu tarkasti, Atlantin takana ei tarvittaisi uutta syyniä.

Eurooppalaisen yleisön päähuomion TTIP-neuvotteluissa on kuitenkin vienyt investointisuoja. Neuvotteluissa on suunniteltu kansainvälistä välimiesmenettelyä, jonka kautta esimerkiksi Suomeen investoinut amerikkalaisyritys voisi vaatia Suomelta korvauksia, jos Suomi syrjii sitä sopimuksen vastaisesti. Arvostelijat pitävät menettelyä hämäränä ja kansanvaltaa loukkaavana.

Malmström on ottanut huolet tosissaan. Nyt hän esittää investoijan turvaksi julkisesti nimitettävää tuomioistuinta, jonka päätöksistä voisi myös valittaa.

Eflan ja monen muun suomalaisyrityksen sopii toivoa, että Yhdysvallat suostuu Malmströmin malliin ja sopimuksen muut osat etenevät. Jos testeistä ylipäänsä pitää maksaa satojatuhansia euroja, niillä pitää päästä eteistä pidemmälle.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat