Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain keskiluokka kurjistuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Keskiluokan ahdinko on noussut Yhdysvaltain politiikan keskiöön.

Eniten aiheesta puhuu demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders, joka määrittelee itsensä "demokraattiseksi sosialistiksi". Myös hänen kilpakumppaninsa Hillary Clinton on julistanut "tekevänsä kaikkensa, jotta keskiluokka merkitsisi jälleen jotain". Istuva presidentti Barack Obama on julkistanut keskiluokkaa tukevan talousohjelman (Middle Class Economics).

Keskiluokka on Yhdysvalloissa ikoninen käsite. Kyseessä ovat "ne kovasti töitä tekevät tavalliset ihmiset", jotka pitävät maan talouden pyörät pyörimässä – ja jotka äänestävät maahan presidentin.

Tämä joukko on kuitenkin kokenut kovia viime aikoina.

Yhdysvaltain talous on toipunut finanssikriisistä yleisesti ottaen hyvin, mutta arvonlisäys ei enää leviä entiseen tapaan yrityksistä palkansaajille. Bernie Sandersin mukaan keskiluokan kurjistuminen on jatkunut jo 40 vuotta. Teknologisesta kehityksestä, tuottavuuden kasvusta ja pidemmistä työpäivistä huolimatta työntekijät ansaitsevat nyt aiempaa vähemmän. Tämä näkyy myös tilastoissa.

Keskiluokkaisten amerikkalaisperheiden reaalitulojen mediaani on nyt alhaisempi kuin vuonna 1999. Yhdysvalloissa tuloerot ovat kasvaneet rajusti. Varallisuus keskittyy vauraimmalle prosentille väestöstä.

Sveitsiläinen Credit Suisse -pankki julkisti tällä viikolla raportin maailman varallisuudesta. Raportin mukaan varallisuuserot ovat kasvaneet finanssikriisin jälkeen. Rikkain prosentti omistaa puolet maailman varallisuudesta.

Raportissa tarkasteltiin erityisesti keskiluokkaa. Yleensä keskiluokka määritellään tulojen tai samastumisen perusteella, mutta Credit Suisse lähestyy asiaa varallisuuden kautta.

Yhdysvalloissa keskiluokkaan pääsi 50 000–500 000 dollarin varallisuudella.

Koko maailmassa keskiluokkaan kuuluu raportin mukaan 664 miljoonaa ihmistä eli 14 prosenttia väestöstä. Tämä joukko omistaa 32 prosenttia maailman varallisuudesta. Yhdysvallat on kiinnostava poikkeus.

Pankin määrittelyn mukaan Yhdysvalloissa keskiluokkaan kuuluu 38 prosenttia aikuisväestöstä. Luku on teollisuusmaiden vertailussa alhainen. Vielä suurempi poikkeus Yhdysvallat on siinä mielessä, että sen keskiluokan osuus maan kokonaisvarallisuudesta on kaikkein alhaisin – vain 19,6 prosenttia. Raportti ei silti anna koko kuvaa, sillä siinä tarkastellaan nettovarallisuutta. Ylivelkaantuneita amerikkalaisia on sijoitettu myös kaikkein alimpaan varallisuusryhmään, koska heidän nettovarallisuutensa on negatiivinen. Silti he elävät varmasti paremmin kuin bangladeshilaiset köyhät.

Credit Suissen mukaan Suomen keskiluokkaan kuuluu 45,6 prosenttia väestöstä. Tämä joukko omistaa 50,9 prosenttia Suomen kokonaisvarallisuudesta.

Suomessa keskiluokan puolustaminen ei kuulu poliittiseen retoriikkaan. Ennemmin poliitikot puhuvat vaikkapa lapsiperheistä. Tätä selittää se, että Suomessa on kansainvälisesti vertaillen tasainen tulonjako, eikä Pohjoismaissa myöskään ole ainakaan vielä nähty samanlaista palkkojen irtikytkeytymistä talouskasvusta kuin anglosaksisissa maissa. Silti keskiluokan asema ei ole turvattu Suomessakaan.

Etlan Työn murros -raportissa todetaan, että Suomen yritysten ammattirakenteessa on tapahtunut voimakas polarisaatio. Sekä matala- että korkeapalkkaisten työpaikkojen määrä on kasvanut voimakkaasti vuosina 1995–2009. Sen sijaan keskipalkkaisten työpaikkojen määrän kasvu on ollut hidasta. Niiden suhteellinen osuus kaikista työpaikoista onkin pienentynyt Suomessa selvästi, Etla toteaa.

Suomenkin keskiluokka saattaa vielä kaivata puolustajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat