Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekasorto etenee aikataulussa

Pääkirjoitus
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen työ etenee aikataulussa. Hallitus on työskennellyt viisi kuukautta, ja valtakunnassa vallitsee melkoinen sekasorto.

Suomen kansa vaikuttaa tyrmistyneeltä. Miten hallitus saattaa leikata eläkeläisiltä, säästää koulutuksesta ja romuttaa työntekijöiden oikeuksia?

Oikeasti yllättävää rytinässä ja ryskeessä on lähinnä se, että se on tullut niin monelle yllätyksenä.

Hallitus ei peitellyt aikeitaan. Vaalien alla valtion säästö- ja uudistustarpeet olivat esillä. Kansa äänesti niitä puolueita, jotka korostivat suurien menoleikkausten tärkeyttä. Maahan syntyi äänestystulosta heijasteleva hallitus.

Joukkoviestimien on syytä katsoa peiliin, jos ihmiset eivät ymmärtäneet, että luvatut miljardien leikkaukset näkyvät ihan oikeasti ihmisten arjessa.

Toimien ripeyskin oli odotettavissa. Hallitus ilmoitti tekevänsä uudistukset etupainotteisesti eli hallituskauden alussa. Hallituksen näkemyksen mukaan uudistuksilla on kiire.

Lisäksi hallitus haluaa tehdä kipeimmät asiat mahdollisimman kaukana seuraavista vaaleista. Vaalikauden alkupuolella tehdyt kipeät ratkaisut eivät ole enää seuraavissa vaaleissa äänestäjien tuoreessa muistissa. Hallitus myös toivoo, että päätösten vaikutukset ehtivät näkyä Suomen talouden virkistymisenä.

Samanlaista nopean täräytyksen taktiikkaa on käytetty myös Britanniassa, jossa konservatiivit voittivat porusta huolimatta vaalit viime keväänä.

Vaarana hallituksen tyylissä ja taktiikassa on se, että usko loppuu kesken.

Hallituspuolueiden kannatus on jo vähentynyt selvästi Ylen äskettäisen gallupin mukaan. Tämä ei vielä aja hallitusta raiteiltaan.

Perussuomalaiset haluavat pysyä vallassa nyt kun siihen on päästy kiinni. Kokoomuksen näkökulmasta asiat sujuvat kohelluksen keskelläkin paremmin kuin viime hallituskaudella. Keskustan riveissä osa hallituksen linjauksista närästää, mutta yleinen usko Sipilän tyyliin ja johtajuuteen kestää – ainakin vielä.

Hallituksen suurin haaste ei ole tämänhetkinen kuohunta. Ongelmat kärjistyvät vasta siinä vaiheessa, jos isot projektit epäonnistuvat tai eivät tuota tuloksia.

Jos sosiaali- ja terveysalan uudistus menee mönkään, hallitus on pulassa. Jos vienti ei ala vetää, hallitus on pulassa. Jos suomalaiset eivät löydä töitä, hallitus on pulassa.

Tuomas Niskakangas
tuomas.niskakangas@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat