Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taito- ja taideaineiden numeroista ei pidä luopua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esitti, että peruskoulussa luovuttaisiin taide- ja taitoaineiden numeroarvioinnista ja siirryttäisiin sanalliseen arviointiin. Kurttila perustelee asiaa sillä, että musiikissa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa ja kotitaloudessa oppilaiden tulisi kokea enemmän luovuuden ja tekemisen iloa sen sijaan, että heidän taitojaan mitataan. Kurttila arvioi, että huono numero luovuusaineissa voi olla lapselle rampauttavaa (HS 12. 10.).

Vanhempi polvi muistaa, miten nöyryyttävä saattoi laulukoe luokan edessä olla. Tai miltä tuntui liikuntatunnilla tulla aina valituksi joukkueeseen viimeisenä.

Nämä muistot eivät vastaa nykytodellisuutta. Esimerkiksi koululiikunnan painopiste on siirtynyt kilpailusta liikunnalliseen elämäntapaan. Jos liikuntatunneilla saa myönteisiä kokemuksia, se kannustaa jatkamaan liikkumista aikuisiälläkin.

Miten tähän kokonaisvaltaisempaan ajatteluun sopii numeroarviointi?

Periaatteessa sanallinen arviointi taide- ja taitoaineissa on hyvä ajatus. Riskinä on kuitenkin näiden aineiden arvostuksen väheneminen. Jos matematiikasta ja äidinkielestä saa numeron mutta musiikista ja liikunnasta ei, jälkimmäisistä tulee helposti toisarvoisia aineita oppilaiden silmissä.

Kuvataiteilija ja kuvaamataidon opettaja Tuula Kauppi kysyi perustellusti, miksi juuri taide- ja taitoaineiden arvosanat johtavat heikkoon itsetuntoon. Eivätkö lukuaineiden arvosanat johda aivan samaan? (HS Mielipide 14. 10.)

Opetusneuvos Tapio Ahokallio puolestaan totesi, että numeroissa ei ole kysymys ihmisarvosta eikä epätasa-arvosta vaan informaatiosta (HS Mielipide 13. 10.). Ongelma ei ole arvosanoissa vaan asenteessa niitä kohtaan, Ahokallio kirjoitti.

Peruskoulun arviointiperusteet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana moneen otteeseen. 1970-luvulla oppilaita verrattiin toisiinsa ja asetettiin jakauman mukaisesti paremmuusjärjestykseen. Sittemmin arvioinnissa on ryhdytty korostamaan yhä enemmän lapsen edistymistä suhteessa hänen omiin edellytyksiinsä.

Ensi syksynä voimaan tulevassa opetussuunnitelmassa muutetaan myös arviointia. Taito- ja taideaineissa arviointi voi painottua enemmän sanalliseen suuntaan, mutta numeroarvioinnista ei pidä luopua kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat