Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalipiiriuudistus meni jäihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perustuslakivaliokunta esittää tuoreessa mietinnössään, että eduskunta hylkäisi perustuslain muutosesityksen vaalipiirien sallitusta määrästä.

Vaalipiirejä on Manner-Suomessa edellisen tuoreehkon remontin jäljiltä 12. Nykyinen perustuslaki määrää, että niitä saa olla vähintään 12 ja enintään 18.

Muutosesityksen mukaan vaihteluväliä pitäisi muuttaa niin, että vaalipiirejä voisi olla vähintään 9 ja enintään 12. Uusi eduskunta sai asian pohdittavakseen edellisen vaalikauden peruina, kun muutosesitys jäi lepäämään yli vaalien.

Vastakkain ovat suhteellisuus ja alueellinen edustavuus. Jos vaalipiirejä on paljon, niistä monen väkimäärä jää pieneksi. Silloin niin sanottu äänikynnys kasvaa, ja pienten tai uusien puolueiden on vaikea saada ehdokkaitaan läpi. Tämä on hiertänyt muun muassa vihreitä.

Jos vaalipiirejä on vähän, niistä voi tulla maantieteellisesti liian laajoja. Alueellinen edustavuus kärsii, kun läpi pääsee esimerkiksi vain keskuskaupunkien ehdokkaita. Tämä hiertää keskustaa.

Vihreät ovat nyt oppositiossa ja keskusta hallituksessa, joten ei ole vaikea arvata, että vaalipiirien yhdistely on toistaiseksi jäädytetty. Perustuslakivaliokunta toivoo, että asiasta aloitettaisiin parlamentaarinen valmistelu. Voi olla, että tällä vaalikaudella sitä ei kiirehditä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat