Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän säästöpossu tyhjenee vauhdilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouden todellisuuden paine alkaa hiljalleen tuntua Venäjällä, ja realismiin taipuvaiset uskaltavat puhua. Vaikka näin tapahtuukin, muutos Venäjän kurssiin on kovin vähäinen.

Parin viime vuoden aikana isänmaallinen nostatus on peittänyt alleen sen, että Venäjän talous kulkee kohti kuilua. Talouskasvu on kadonnut, työikäinen väestö kutistuu ja tuottavuus on heikkoa. Ulkomaiset investoinnit ovat vähentyneet selvästi, eikä kotimaasta löydy niille paikkausta.

Maan poliittiseen johtajistoon kuuluvista harva on uskaltanut muistuttaa vaivoista, sillä presidentti Vladimir Putinin papereissa talouden tarpeet ovat alisteisia ulkopolitiikan tarpeille.

Poikkeuksiakin on – esimerkiksi keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina.

Nabiullina on johtanut pankkia tavalla, joka ei aina ole miellyttänyt muita päättäjiä. Hän ei ole lähtenyt puolustamaan ruplan kurssia keinotekoisesti, ei rajoittamaan pääomavirtoja eikä elvyttämään teollisuutta korkojen alennuksilla.

Nabiullina näyttää uskovan markkinoiden voimaan. Asenne on nostattanut Venäjällä syytöksiä, joiden mukaan hän ei toimi isänmaan etujen mukaisesti.

Myös valtiovarainministeriöstä on kuulunut realistisia ääniä.

Ministeriö on joutunut paikkaustöihin ensi vuoden budjettia kootessaan. Kun takavuosina suunniteltiin valtion tulevia menoja, öljyn hinnan oletettiin pysyttelevän noin 100 dollarissa barrelilta. Venäjän budjetin tulopuoli perustuu energian myynnille.

Öljyn hinta on ollut jo pitkään tämän kipurajan alapuolella.

Venäjälle on kertynyt suuret rahastot energian myynnistä. Nyt maa joutuu purkamaan niitä estääkseen budjettia pettämästä.

Apulaisvaltiovarainministeri Tatjana Nesterenko kertoi ensi vuoden budjetin valmistelun yhteydessä, että rahastot tyhjentyvät kovaa vauhtia. Hänen mukaansa ne ovat tyhjät parissa vuodessa, jos öljyn hinta ei nouse.

Venäjän kahden suurrahaston – reservi- ja hyvinvointirahaston – yhteenlaskettu arvo oli lokakuussa noin 130 miljardia euroa. Siitä osa on jo korvamerkitty paikkaamaan vuotavaa taloutta. Esimerkiksi ensi vuoden budjettivaje pidetään siedettävissä lukemissa vain näiden rahastojen avulla.

Säästöt ovat toinen keino. Niiden vaarana kovan inflaation maassa on se, että yhä suurempi osa tulonsiirtojen varassa elävistä siirtyy säästöjen takia toimeentulorajan alapuolelle. Tilastokeskus Rosstatin mukaan raja on tänä vuonna 9 622 ruplaa (noin 135 euroa) kuukaudessa.

Sosiaalisista asioista vastaavan varapääministerin Olga Golodetsin mukaan rajan alapuolella on Venäjällä jo melkein 23 miljoonaa ihmistä, joka kuudes kansalainen. Köyhimpien määrä väheni pitkään, mutta nyt se on lähtenyt kasvuun.

Nesterenkon mukaan Venäjän eläkejärjestelmää on korjattava ja työuria pidennettävä. Koska sellainen remontti ei tähän hätään ehdi, eläkkeitä aiotaan korottaa ensi vuonna selvästi vähemmän kuin nykyinen inflaatiovauhti edellyttäisi. Eläkkeen ostovoima siis heikkenisi samaan aikaan kun ruoan hinta nousee.

Säästöjä on tehty myös koulutukseen ja perusinfrastruktuurin ylläpitoon. Sellaiset säästöt toimivat vastoin yleistä pyrkimystä kasvattaa tulevaisuudessa talouden tuottavuutta.

Mutta vaikka näiden ongelmien näkijöitä on yhä enemmän yhä korkeammilla paikoilla, geopolitiikka jyrää edelleen yli. Talouden säästöjen, rahastojen purkautumisen ja kansalaisten köyhtymisen aikakaudella Venäjä investoi lisää Syyrian sotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat