Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot varovat esittämästä selkeitä linjauksia alkoholista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on tällä hallituskaudella lähtenyt verkalleen käyntiin. Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti viikko sitten maanantaina asian tiimoilta "työpajan", johon oli kutsuttu parikymmentä alan toimijaa. Puheenaiheita olivat muun muassa Alkon monopoli, normien purku, alkoholijuomien hinta, myynnin vapauttaminen, mainonnan sääntely, matkustajatuonti ja muotiin tullut nettikauppa.

Uuden alkoholilain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alussa. Lakiuudistuksen sisällöstä ei toistaiseksi ole sen kummemmin tietoa. Esimerkkinä sääntelyn purusta sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuominen mainitsee ravintola-annosten kokorajoituksen poistamisen (SK 16. 10.).

Alkoholilain kokonaisuudistusta on puuhattu Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksen ajoista lähtien. Uudistus on aina jäänyt tärkeämpien ja kiireellisempien asioiden – kuten sote-uudistuksen – jalkoihin.

Alkoholi on poliitikolle herkkä puheenaihe. Sen voi todistaa vaikkapa kansanedustaja Susanna Huovinen (sd), joka toimi viime vaalikauden loppuajan peruspalveluministerinä. Alkoholi kuuluu peruspalveluministerin reviiriin.

Joka kerta, kun Huovinen avasi julkisesti suunsa alkoholiasioista, Sdp:n kannatukseen tuli kuoppa – nimenomaan työväen miesten joukossa.

Huovinen sai tahtomattaan "kukkahattutädin" maineen. Hänen kun tulkittiin vaativan keskioluen laimentamista tai nykyisen vahvuisen oluen myynnin siirtämistä vain Alkon myymälöihin. Nämä olivat kuitenkin vasta virkamiesten arvioita mahdollisista toimenpiteistä.

Nykyinen alkoholisäännöstö tarvitsee perinpohjaisen päivityksen. Vuodesta 1994 lähtien voimassa ollut laki kopioitiin osin vuoden 1969 laista, joka taas oli pitkälti kopio vuoden 1932 väkijuomalaista – siis laista, joka korvasi kieltolain.

Lain henki onkin sen ajan mukainen. Moni pitää lakia liian holhoavana ja yksittäisiä säännöksiä naurettavina.

Hallitus haluaa kovasti purkaa kaikkialta turhaa sääntelyä. Alkoholin kanssa se joutuu kuitenkin etenemään varovaisin askelin. Toisessa vaakakupissa ovat alkoholihaitat, jotka maksavat miljardeja euroja vuodessa muun muassa sairauspoissaoloina ja onnettomuuksina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat