Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raadollista kauppaa EU-jäsenyydellä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan finanssi- ja velkakriisin aikana moni julkilausuttu periaate ja sovittu sääntö on saanut joustaa. Kriisimaata on autettu, vaikka ei pitänyt. Euroopan keskuspankki on aloittanut tukitoimia, jotka on luokiteltu "epätavanomaisiksi". Talousapuun turvautumaan joutuneiden maiden talouspolitiikkaa on ohjattu Brysselistä, vaikka kansallisen talouspolitiikan oli määrä olla kansallista.

Mutta periaatteiden ja sääntöjen aitalankaa lasketaan muuallakin kuin euroalueella.

EU ja Turkki ovat päässeet sopimukseen, jonka mukaan Turkki perustaa muun muassa Syyriasta ja Irakista tuleville pakolaisille suuria vastaanottoalueita. Vastikkeeksi EU antaa Turkille rahaa ja kiirehtii sekä viisumivapautta turkkilaisille matkustajille että Turkin EU-jäsenyyttä.

Kyse on puhtaasta kaupankäynnistä. EU antaa jotain saadakseen Eurooppaan haluavat pakolaiset pysähtymään Turkkiin. Tässä kaupankäynnissä Turkki on vahvassa asemassa.

Yksi "kauppahinta" on jo se, että kauppaa hieroessaan lännen päättäjät joutuvat asettumaan alttiiksi sille tulkinnalle, että he tukevat Turkin valtapuolueen AKP:n ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin pyrkimyksiä. Esimerkiksi Saksassa liittokansleri Angela Merkel ottaa itseensä tällaisen leiman.

Merkelin ja kristillisdemokraattien suosio on laskenut pakolaiskriisin aikana. Liittokansleri joutuu ottamaan sen riskin, että padotessaan nyt pakolaisten tuloa Turkin avulla hän pyörtää aiempia kantojaan, joiden mukaan Turkille ja turkkilaisille ei avata EU:n ovea. Ratkaisujen saaminen pakolaiskriisiin on Merkelille suurempi etu kuin se mahdollinen haitta, joka tulee leimautumisesta Erdoganin valtapyrkimysten edistäjäksi juuri Turkin vaalien alla. Kauppa siis kannattaa.

Kaupan kohdekin vaikuttaa jotenkin sopimattomalta.

EU-maiden johtajat määrittelivät 1993 huippukokouksessaan Kööpenhaminassa ne kriteerit, jotka jäseneksi tulevan maan on täytettävä ennen sisään astumistaan.

Kriteerit on jaettu kolmeen pääryhmään. Ensimmäinen kattaa vaatimukset demokratian ja ihmisoikeuksien tasosta. Toinen sisältää taloudelliset vaatimukset ja kolmas yleiset velvollisuudet, jotka mukaan tulevan maan on pystyttävä kantamaan.

Turkki on kärkkynyt EY:n ja myöhemmin EU:n ovella jo viisikymmentä vuotta. Vuonna 1999 Turkki hyväksyttiin virallisesti EU-hakijamaaksi. Suomi oli aktiivisesti ajamassa tätä päätöstä. Neuvotteluja jäsenyydestä on käyty kymmenkunta vuotta.

Jos unohtaa reaalipolitiikan paineet ja arvioi Turkin soveltuvuutta Kööpenhaminan kriteerien perusteella, parhaiten maa täyttää ne talouden osalta. Turkki on sovittautunut melko hyvin markkinatalouden periaatteisiin.

Ongelmallisin on kriteerien ensimmäinen kategoria. Sisään pääsevällä maalla on oltava todistetusti "vakaat hallintoelimet, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen kunnioittamisen". Vuonna 2005 EU-päättäjät katsoivat Turkin täyttävän poliittiset kriteerit riittävän hyvin.

Ongelma on se, että Erdoganin kaudella Turkki on peruuttanut. Se täyttää nyt nämä kriteerit huonommin kuin kymmenen vuotta sitten.

Kun EU nyt aikoo siitä huolimatta vauhdittaa Turkin unionijäsenyyttä, unionin toiminnasta voi tehdä raadollisen tulkinnan. Kun tarve on suuri, Kööpenhaminan periaatteet voidaan myydä.

Toinen tulkinta – raadollinen sekin – on, että EU lupaa tällaista Turkille tietäen perälaudan pitävän: ratkaisun hetkellä ei tarvita kuin yksi jäsenmaa pitämään ovi kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat