Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan raskas velkataakka alkaa hitaasti pienentyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vantaa on viime vuodet investoinut isoihin liikennehankkeisiin, kehärataan ja Kehä III:n korjaukseen.

Viime kesänä päästiin vihdoin loppusuoralle ja siihen vaiheeseen, että investoinnit tulivat näkyviksi myös valtakunnallisesti. Kehäradan liikennöinti alkoi, tosin Helsinki-Vantaan lentokentän aseman suhteen valitettavan keskeneräisenä, ja radan varrella Kivistön alueella pidettiin asuntomessut. Kehä III:n remonttikin valmistuu etuajassa jo tänä vuonna.

Vantaan investoinnit laskevat ensi vuonna ensimmäistä kertaa pitkään aikaan alle sadan miljoonan euron. Investointien painopiste siirtyy kasvavan kaupungin tarpeiden hoitamiseen: kouluja ja päiväkoteja rakennetaan, ja monessa kiinteistössä on meneillään tai alkamassa iso perusparannus.

Suurimpiin urakoihin kuuluvat muun muassa päiväkodin ja alakoulun sisältävä Aurinkokiven monitoimirakennus Kivistössä sekä Katriinan sairaalan peruskorjaus.

Vantaalla on maahanmuutossa ja kotouttamisessa edessään samat isot haasteet kuin Helsingillä. Jo nyt Vantaan väestönkasvu on valtaosin maahanmuuttajataustaista. Kaupunki on vastannut kasvuun aktiivisella maankäyttöpolitiikalla, mikä näkyy nyt asuntorakentamisessa.

Vantaa oli muutama vuosi sitten luisumassa hyvää vauhtia kriisikunnaksi asukasta kohti lasketun lainamäärän, kunnan omavaraisuusasteen ja suhteellisen velkaantuneisuuden perusteella. Kaupunki teki silloin talouden tasapainottamis- ja velkaohjelman, jolla kurssia pyrittiin kääntämään.

Kaupungin toimintamenojen kasvu on ollut hillittyä väestönkasvusta huolimatta, mutta talousohjelman tavoitteet eivät silti täysin toteudu.

Lisävelan ottaminen loppuu myöhemmin kuin oli tarkoitus, mutta oleellista on silti se, että velanotto alkaa supistua jo ensi vuonna. Ensi vuonna uutta velkaa otetaan 16 miljoonaa euroa. Takaisinmaksu alkaa ehkä vuonna 2019.

Sulateltavaa on, sillä velkaa on yli miljardi euroa. Asukasta kohti se tekee yli 5 000 euroa, kun esimerkiksi Helsingissä vastaava luku on noin 3 000 euroa.

Investointien hyöty näkyy vasta viiveellä. Velanhoidon lisäksi lähivuosien haasteena on saada työllisyys ja yhteisöverotuotot kasvuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat