Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä tarjolla hyviä uutisia!

Pääkirjoitus
 
Kari Räisänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Ahdistaa. Pimeys saapuu ilta toisensa jälkeen aikaisemmin. Maailmalla on käynnissä suurin kansainvaellus sitten toisen maailmansodan. Talouskriisi, Isis, itsemurhapommittajat ja kaapatut tytöt.

Ihme, jos ei ahdistaisi.

Meitä toimittajia syytetään siitä, että kerromme mieluummin huonoja kuin hyviä uutisia. Kieltämättä väitteessä on jotain perää.

Nyt kirjoitan kuitenkin vain hyvistä uutisista – tai tarkemmin sanottuna yhdestä ruotsalaisesta lääkäristä, tilastotieteilijä Hans Roslingista.

Moni on toivottavasti jo kuullutkin Roslingista. Hän on käynyt luennoimassa myös Suomessa, ja miljoonat ovat nähneet hänen esiintymisiään internetissä.

Rosling on tavallisen näköinen 67-vuotias mies, joka puhuu sujuvaa englantia ruotsalaisittain. Hän kertoo äärimmäisen vakavista aiheista, kuten nälästä, köyhyydestä ja lapsikuolleisuudesta, mutta on kaikkea muuta kuin tylsä.

Rosling vitsailee mielellään sekä itsestään että ruotsalaisista. Hän käyttää hyväkseen grafiikkaa ja videoklippejä. Tylsää hetkeä ei tule.

Show'n keskellä Roslingin viesti on yksinkertainen: maailmasta on tullut parempi paikka. Kaikki on mahdollista.

Muutama viikko sitten YK julisti juhlakokouksessaan tavoitteekseen poistaa äärimmäisen köyhyyden vuoteen 2030 mennessä. Toiveajattelua, moni kuittasi.

"Onko YK tullut hulluksi?" Rosling itse kysyi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle tekemänsä ohjelman aluksi.

Sitten tilastomies paljasti, että itse asiassa maailma on jo kovin lähellä YK:n tavoitetta.

Eikä siinä kaikki. Toisin kuin moni meistä uskoo, suuri enemmistö tytöistäkin pääsee nykyään kouluun, lapsikuolleisuus on romahtanut ja elintaso on noussut huikeasti myös Aasiassa ja Afrikassa.

Köyhyyden poistaminen on helppoa verrattuna ilmastonmuutoksen torjumiseen, Rosling sanoi. "Let's do it", hän päätti esityksensä.

Helsingin Sanomat on pitkään yrittänyt saada Roslingilta haastattelua. Viime viikolla hänen edustajansa vihdoin vastasi HS:n Tukholman-kirjeenvaihtajalle Elina Kerviselle, että nyt haastattelua ei tipu.

Tieto oli pettymys, mutta selitys hyvä: Rosling on liian kiireinen, sillä hänen pitää kouluttaa maailmaa.

 

Hans Roslingin ohjelma on nähtävissä internetissä osoitteessa http://www.gapminder.org/videos/dont-panic-end-poverty/

Kari Räisänen kari.raisanen@hs.fi
Twitter: KariRaisanen
Kirjoittaja on HS:n Päivän lehden esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat