Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekevätkö lääkärit oikeita asioita, vai maksetaanko heille liikaa vääristä töistä?

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Sote-uudistus on ratkaisuvaiheessa ja hallintovirkamiehet piirtelevät kuumeisesti uusia aluerajoja salaisiin karttoihin kuin jatkosodan alla. Ministeri Juha Rehula (kesk) vannoo, että tällä kertaa epäonnistuminen ei ole optio.

Päivä päivältä minussa kasvaa tunne, että kulutamme kansakunnan parasta voimaa väärien asioiden äärellä.

Mitäpä jos unohdamme hetkeksi aluerajat ja palaamme ajatukseen, että lääkäri tekisi mahdollisimman tehokkaasti omia töitään. Kirurgi leikkaisi niin paljon kuin kohtuudella pystyy, mikä ei lääkärien oman todistuksen mukaan ole edes riistoa vaan ammattitaidon ylläpitoa.

Pyydän jo etukäteen anteeksi, että hoitoalamaisena sekaannun bramiinien asioihin.

Olen siinä kiusallisessa iässä, kun suihkussa käydessä ei enää erota sampoota hoitoaineesta ilman silmälaseja. Suomessa tehdään vuosittain noin 50 000 kaihileikkausta. Suuret ikäluokat ovat vasta tulossa kaihi-ikään, joten hoidontarve kasvaa nopeasti. Mediassa haastatellut sairaalalääkärit toivovat lisää leikkaavia käsiä.

Tuhannet jonottavat leikkaukseen pääsyä, pahimmillaan yli puoli vuotta. Kaihi ei ole kohtalokas, mutta kiusallinen. Kun näkö hämärtyy, arkiset asiat käyvät hankaliksi.

Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat hanakasti palveluitaan kuin puoli Suomea olisi sokeutumassa. Sitten silmäprofessori Timo Tervo puolustaa julkista sektoria ja sanoo, että jonot eivät ole ongelma ja kaihin kanssa pärjää kyllä.

En nyt väittele sumean silmän vaivalloisuudesta. Lähestyn asiaa maallikkomatematiikalla.

Yksittäinen silmälääkäri voi hoitaa päivässä useita kaihipotilaita, parhaat jopa kymmenen. Tehdäänpä yksinkertainen laskutoimitus.

Oletetaan, että lääkäri leikkaa neljänä päivänä viikossa ja 45 viikkona vuodessa. Hän pitää siis normaalit lomat ja niiden lisäksi jää yksi päivä viikossa byrokratiaan, kursseihin ja omaan sairasteluun. Oletamme edelleen, että lääkäri operoi hyvää tahtia, kahdeksan silmää päivässä.

Seuraavaksi jaamme 50 000 kaihipotilasta kahdeksalla leikkauksella ja 180 työpäivällä. Kysymys: Kuinka monta lääkäriä tarvitsemme hoitamaan Suomen nykyiset kaihileikkaukset? Vastaus: 35.

Suomessa lienee tällä hetkellä nelisensataa silmätautien erikoislääkäriä, ja jos puoletkin heistä tekee säännöllisesti kaihioperaatioita, resurssipulaa ei pitäisi olla. Leikkaamisen lisäksi tarvitsemme tietenkin jonkun tekemään diagnoosin, ja osa lääkäreistä tekee tiedettä. Mutta vieläkään emme ole resurssien äärirajoilla.

Ihannelaskelma edellyttää tietysti, että lääkäri todella leikkaa eikä tee paljon muuta. Seuraava kysymys, joka koskee muitakin kuin silmäjonoja: tekevätkö lääkärit Suomessa oikeita asioita? Vai maksetaanko heille niin hyvin, että vähemmilläkin operaatioilla elintaso on kohdallaan?

Omasairaalan toimitusjohtaja Harri Aho avasi keskustelua alkusyksystä Taloussanomissa (2. 9.). Aho sanoo, että terveydenhuollon prosessit ovat 40–60 vuoden takaa. Jos tämä on suunnilleen totta, kyseessä ei ole kiinnostava tieto vaan skandaali.

Ahon mukaan julkisen sektorin ortopedi ottaa vastaan ehkä seitsemän potilasta päivässä; yksityisellä määrä voi olla kolminkertainen. Mutta silloin, Aho huomauttaa, lääkäri ei odottele potilaan riisuutumista eikä tappele jumittuneen tietokoneen kanssa.

Kun kirurgi takoo tuskaisena mykkää printteriä, kyse on resurssin hukkaamisesta. Hän on atk-tukihenkilöksi pahasti ylikoulutettu, vaikka hallinnossa joku onkin laskenut, että tämä on edullisempaa kuin tukihenkilöstön palkkaaminen. Niin voi laskea, jos ongelman voi vyöryttää asiakkaalle jonon muodossa, eikä asiakkaan ajalle ja vaivalle lasketa mitään arvoa. Ja tämä on suomalaisen terveydenhuollon todellinen ydinongelma, eivät sote-rajat.

Ratkaisukeskeinen konsulttiystäväni – heitäkin on! – kertoi kasvattaneensa ratkaisevasti suuren sairaalan magneettikuvauskapasiteettia kirvesmiehen parin viikon palkalla. Ratkaisu oli rakentaa kuvaukseen tuleville potilaille toinen pukuhuone, jotta Pekan ja hoitajien ei tarvitse odottaa kun Matti vetää housuja jalkaan.

Matti Apunen matti.apunen@eva.fi
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän
valtuuskunnan johtaja
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat