Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanada sai pääministerisuvun ja käänsi kurssia vasemmalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kanada kääntyi takaisin kohti menneiden vuosikymmenten ihanteitaan maanantaina järjestetyissä parlamenttivaaleissa. Ratkaisevina teemoina olleet talous, ympäristö ja maahanmuutto ovat Euroopassa tuttuja.

Yhdessä asiassa kanadalaiset kuitenkin toimivat kuten naapurinsa Yhdysvalloissa: he valitsivat johtajan toisessa sukupolvessa. Kanadan pääministeriksi nousevan Justin Trudeaun isä Pierre Trudeau oli pääministerinä vuosina 1968–1984. Yhdysvalloissa presidentin tehtävä on siirtynyt isältä pojalle Bushin perheessä.

Keskusta-vasemmistolaista liberaalipuoluetta johtava 43-vuotias Trudeau nousi kyselyjen pohjimmaiselta sijalta vaalivoittajaksi ennätysmäisen suurella äänten siirtymällä. Liberaalit saavat yksin enemmistön 338-paikkaisessa parlamentissa. Lähes vuosikymmenen vallassa ollut Stephen Harperin konservatiivipuolue romahti. Vielä heikommin pärjäsi vasemmistolainen Uudet demokraatit, jonka johtaja Tom Mulcair oli voittajasuosikki vielä muutama kuukausi sitten.

Erittäin suuret kannatusheilahdukset heijastavat kanadalaisten halua katkaista konservatiivien valtakausi ja tekevät kannatuspohjasta hieman epävakaan. Tulos on kuitenkin myös osoitus Trudeaun kampanjan onnistumisesta.

Trudeau käänsi asemansa melko kokemattomana poliitikkona edukseen korostamalla sosiaalisen vastuun ja oikeudenmukaisuuden ihanteita, jotka hänen isänsä iskosti osaksi kanadalaisten kansallista omakuvaa. Lisäksi Trudeau koukkasi vasemmalta ohi Mulcairista, joka on politiikassaan lähellä Euroopan demareita. Mulcairin puhuessa talouden tasapainosta Trudeau vaati elvytystä muiden muassa Suomellekin neuvojaan tarjonneen taloustieteilijän Larry Summersin tuella.

Vaalituloksella on merkitystä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kanada on maailman talouksista koossaan sijalla 11. Kanadan ilmastopolitiikalla on laajempaa vaikutusta. Kanada on Suomen tavoin arktinen valtio ja Arktisen neuvoston jäsen.

Suhteet Yhdysvaltoihin voivat parantua ainakin niin kauan kuin Barack Obama on presidenttinä. Harper oli ympäristö- ja energiapolitiikassa täysin eri linjoilla kuin Obama ja pääosa Euroopasta.

Muuten vaaleissa korostui kanadalaisille itsestäänselvyys, että Kanada ei ole samanlainen kuin Yhdysvallat mutta ei myöskään kuin Eurooppa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat