Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluejako on vasta alkusoittoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Manner-Suomessa on 18 maakuntaa, mutta se on vain yksi tapa jakaa Suomea alueisiin.

Esimerkiksi vaalipiirejä on Manner-Suomessa kaksitoista, saman verran kuin vuoteen 1997 asti oli läänejä. Sen jälkeen läänien määrä väheni kahdestatoista kuuteen, kunnes läänit vuoden 2010 alussa lakkautettiin ja tilalle tulivat aluehallintovirastot eli avit ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eli elyt.

Avien toimialueita on saman verran kuin viime vaiheessa oli läänejä eli kuusi, kun taas elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset eli elyt toimivat viidellätoista alueella.

Aluejakojen taustalla on vanhoja rakenteita ja jokaisen jakajan mielestä hyviä perusteluja. Niinpä kaikesta muusta poiketen pelastustoimen alueita on 22. Terveydenhuollossa puolestaan sairaanhoitopiirejä on 20, ja yliopistosairaaloiden ympärille rakentuneita erityisvastuualueita eli erva-alueita on viisi.

Nykyisistä kirjavista aluejaoista saa jonkinlaista pohjaa edessä olevaan merkittävään päätökseen eli siihen, millaisilla alueilla Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto (sote) ja aluehallinto toimivat tulevaisuudessa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo luoda tarkoitusta varten itsehallintoalueet, joiden määrästä käydään parhaillaan poliittisia neuvotteluita. Hallitusohjelman mukaan alueita voisi olla enintään 19.

Kesällä istunut asiantuntijaryhmä, jonka puheenjohtaja Tuomas Pöysti nimitettiin sittemmin soten projektijohtajaksi, päätyi 9–12 itsehallintoalueen suositukseen. Perusteina olivat muun muassa riittävä väestöpohja, infrastruktuuri ja taloudellinen kantokyky.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet esittävät nyt poliittisen päätöksenteon pohjaksi 12:ta itsehallintoaluetta (HS 20. 10.), minkä lisäksi pitkien etäisyyksien alueille Pohjois- ja Itä-Suomeen voisi perustaa kolme hallintoaluetta. Jaon pohjana ovat ympärivuorokautista päivystystä hoitavat sairaalat.

Poliittinen rintamalinja kulkee keskustan ja kokoomuksen välissä. Keskusta pitää maakuntajakoa soveliaana pohjana etenkin siksi, että puolue haluaa tehdä aluejakopäätöksen koko aluehallinnon näkökulmasta, ei yksin sotea varten.

Kokoomus puolestaan on syksyn mittaan puhunut viidestä itsehallintoalueesta siitä lähtökohdasta, että näin saataisiin väestöpohjiltaan vankat alueet. Tällaista soten näkökulmasta tehtävää jakoa puoltavat myös monet terveydenhoidon ammattilaiset.

Alueiden määrän valinta on mitä puhtaimmin poliittinen päätös, jota on vaikea tehdä irrallaan erilaisista alueellisista intohimoista.

Jos itsehallintoalueita on 12–15 ja ne rakennetaan päivystyssairaaloiden ympärille, se tarkoittaa monin paikoin ympärivuorokautisen päivystyksen loppua. Tämä voi olla vaikeaa nieltävää eri puolilla Suomea, vaikka hallitus kertoikin hyvissä ajoin, että sotella tavoitellaan pitkällä aikavälillä jopa kolmen miljardin euron säästöjä.

Hallitus päätti tiistaina, että tulevien itsehallintoalueiden rahoitus valmistellaan ensisijaisesti valtion rahoitusvastuun pohjalta eikä alueille ilmeisesti tule omaa verotusoikeutta. Itsehallintoalueiden määrästä on tarkoitus päättää lokakuun aikana ja lähettää aluejako kuntiin lausunnolle marraskuun aikana.

Kuntien edessä ei ole pelkästään itsehallinto- tai sote-uudistus, vaan suuri kunta- ja valtionosuusuudistus. Edessä on sopeutuminen siihen, että kuntien nykyinen päätehtävä eli sosiaali- ja terveydenhoito nykäistään niiltä itsehallintoalueiden hoitoon.

Käytännön kysymyksiä riittää. Vielä ei tiedetä, millä tavoin kuntien välisiä taloudellisia eroja tulevaisuudessa tasataan. Kunnat pelkäävät myös, että ne maksavat soten tilankäytön tehostamisen ja muuttuvat tyhjilleen jääneiden sote-kiinteistöjen hoitajiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat