Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi vaalirahalaki toimii hyvin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen tuore kirja Maan tapa kuvaa – asianosaisen vinkkelistä – vuosina 2008–2010 velloneen vaalirahakohun monipolvista etenemistä. Kohun seurauksena säädettiin uusi vaalirahalaki, joka tuli voimaan vuonna 2010. Vaalirahalakia on nyt testattu kunta-, eduskunta- ja presidentinvaaleissa, ja se tuntuu toimivan hyvin.

Vanhan lain ongelma oli, että poliitikot pitivät lakia kuolleena kirjaimena, jota ei kontrolloitu eikä sanktioitu. Nyt vaalirahoitusta valvoo Valtiontalouden tarkistusvirasto (VTV), kun aiemmin vaalirahoitusilmoitukset jätettiin keskusvaalilautakunnille ja oikeusministeriölle.

VTV myös seuraa ilmoitusten jättämistä ja pyytää tarvittaessa täydennyksiä. Kuntavaaleissa vuonna 2012 kaikki lähes 20 000 valtuutetuksi tai varapaikalle valittua jättivät ilmoituksen. Tosin 34 vasta uhkasakolla patistamisen jälkeen.

Vaalirahoituksen lisäksi uudistettiin myös puoluerahoitusta koskeva laki. Nykyisin myös puolueiden pitää ilmoittaa saamansa lahjoitukset.

Mikään laki ei tietenkään pysty aukottomasti estämään väärinkäytöksiä. Jos uutta vaalirahalakia haluaa rikkoa, se onnistuu esimerkiksi bulvaanin kautta. Tämä edellyttää kuitenkin harkittua lain rikkomista. Uuden lain myötä maan tapa on siistiytynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat