Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokratian ydin on entisellään

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämän kirjoituksen voisi aloittaa kliseellä "jo muinaiset kreikkalaiset". Mutta olkoon.

Terveisiä Ateenasta. Siellä käydessä oli pakko tutustua myös antiikin Agoran (suomeksi tori, aukio) laajaan alueeseen Akropoliin kukkulan ympäristössä. Se on jokaisen kansanvallan kannattajan pyhiinvaelluskohde, jossa on käytävä ainakin kerran elämässä.

Agoran alueella ovat aikoinaan vaellelleet sellaiset länsimaisen filosofian esikuvat kuin Sokrates, tämän oppilas Platon ja Platonin oppilas Aristoteles.

Agoran alueella syntyi vajaat 2 500 vuotta sitten, Platonin aikoihin, länsimainen demokratiakäsitys.

Puutteineenkin demokratia on edelleen paras valtiomalli, joka tähän mennessä on keksitty. Tehokkaampiakin valtiomalleja on, mutta niissä teho syntyy kansanvallan kustannuksella.

Demokratian ydinolemus on, että jokaisella vapaalla miehellä on oikeus osallistua yhteisiä asioita koskevaan päätöksentekoon. Keskustelut käytiin Agoralla.

Platonilla ei tosin ollut kovin ylevää kuvaa valtiomuodosta nimeltä demokratia. Hänen tulkintansa mukaan siinä käyttivät valtaa demagogit, kansankiihottajat.

Nykykäsityksen mukaan antiikin Kreikan demokratia oli pahasti rajoittunut, vaikka kaikilla syntyperäisillä ateenalaisilla vapailla miehillä oli oikeus osallistua päätöksentekoon.

Puheoikeutta ei ollut naisilla, orjilla eikä muualta tulleilla.

"Vapaa" taas tarkoitti käytännössä sitä, että vapaalla miehellä ei ollut päivätyötä: varallisuutta oli sen verran, että orjat hoitivat työt. Niinpä vapailla miehillä oli joutilasta aikaa istuskella filosofoimassa.

Kovin vähän on niistä ajoista muuttunut. Suurin muutos on ehkä tapahtunut mittakaavassa: antiikin Ateenan kaupunkivaltio mahtuisi nykyisin sekä väkimäärältään että pinta-alaltaan jonkin suuren kaupungin lähiöön.

Täällä Suomessakin jokapäiväisestä raadannasta vapautetut miehet pitävät yhä tapanaan kokoontua aukioiden laidoille tai julkisiin kahviloihin nauttimaan virvokkeita, pohtimaan demokratian olemusta ja ruotimaan yhteiskuntajärjestelmämme puutteita. Mielipiteet saattavat ajoittain olla kiivaitakin.

Sen verran demokratia on edistynyt, että nykyisin keskusteluun voivat osallistua myös vapaat naiset.

Esimerkiksi Tallinnanaukio Helsingin Itäkeskuksessa käy siis aikamme agorasta.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat