Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteisöllinen kuluttaminen vaatii yrityksiä uudistumaan

Pääkirjoitus
 
Arto Lindblom ja Taru Lindblom

Kulutusympäristön muutos luo ketterille yhtiöille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Käsitykset kuluttamisesta ja omistamisesta ovat muuttumassa. Yhä useampi pohtii, kannattaako tuotetta omistaa vai olisiko järkevämpää vuokrata se tai lainata kavereilta.

Viime aikoina on havaittu, että etenkin nuoret koulutetut kaupunkilaiset vuokraavat ja lainaavat tavaroita suoraan toisiltaan hyödyntäen erilaisia digitaalisia palvelualustoja. Jakamistalous on maailmanlaajuinen, nopeasti kasvava ilmiö.

Jakamistaloudessa kuluttajat suosivat tuotteiden ostamisen ja omistamisen sijaan tuotteiden lainaamista, vuokraamista ja yhteiskäyttöä. Jakamisen kohteena voivat olla tuotteiden ohella erilaiset palvelut ja muut kuluttajien hallussa olevat resurssit.

Jakamistalouteen voikin kuulua periaatteessa mitä tahansa naapuriavun tarjoamisesta kimppakyytien järjestämiseen ja omien harrastusvälineiden lainaamiseen.

Jakamistalouden kasvua ruokkii yhä nopeammin etenevä digitalisoituminen, mutta myös nykyinen taloudellinen epävarmuus. Omistamisesta on tullut monille taakka.

Myös eettisen pohdinnan ja ekologisen ajattelun yleistyminen kasvattaa jakamistalouden suosiota. Jakamistalouteen liittyy usein myös halu kuulua johonkin suurempaan yhteisöön ja olla osa muutosta.

Yksi jakamistalouden ilmenemismuoto on yhteisöllinen kuluttaminen (collaborative consumption). Se on tuotteiden tai palvelujen vaihdantaa kuluttajien kesken.

Yhteisöllinen kuluttaminen ei kuitenkaan tarkoita vastikkeetonta tuotteiden tai palvelujen jakamista: siihen liittyy aina jokin korvaus hankitun tuotteen tai palvelun käytöstä. Niinpä yhteisöllistä kuluttamista ei pidä sekoittaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

Sinänsä yhteisöllisessä kuluttamisessa ei ole mitään uutta. Kuluttajat ovat harjoittaneet jo vuosikymmeniä keskinäistä tavaroiden vaihdantaa esimerkiksi ilmoituslehtien palstoilla ja kirpputoreilla. Digitalisoitumisen seurauksena yhteisöllinen kuluttaminen on kuitenkin lähtenyt nopeaan kasvuun ja se on saanut ammattimaisia piirteitä. Yhteisöllinen kuluttaminen tapahtuu entistä enemmän digitaalisilla markkinapaikoilla, sosiaalisen median ja erilaisten digitaalisten sovellusten välityksellä.

Nopeasti yleistyvä yhteisöllinen kuluttaminen aiheuttaa yrityksissä hämmennystä, ja monet yhtiöt voivat pitää yhteisöllistä kuluttamista jopa uhkana liiketoiminnalleen.

Erityisesti kuluttajatuotteita valmistaville yrityksille yhteisöllinen kuluttaminen saattaa näyttäytyä kaupankäyntitapana, joka heikentää uusien tuotteiden myyntiä. Oikein oivallettuna yhteisöllinen kuluttaminen tarjoaa yrityksillekin uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Asiaa tutkineet Kurt Matzler, Viktoria Veider ja Wolfgang Kathan ovat havainneet, että yhteisöllisestä kuluttamisesta hyötyvät ennen kaikkea ne yritykset, jotka osaavat tuoda ihmisiä yhteen ja edistää tuotteiden ja palvelujen jakamista. Esimerkiksi Ruotsissa Ikea lanseerasi digitaalisen markkinapaikan käytetyille huonekaluille: näin yritys auttaa asiakkaitaan pääsemään eroon vanhoista huonekaluistaan ja toisaalta raivaa kodeista tilaa uusille hankinnoille.

Yhteisöllistä kuluttamista ei siis tule vastustaa vaan tukea. Niin yritykset löytävät uusia ansaintamahdollisuuksia ja lisää asiakkaita.

Maailmalla yhteisölliseen kuluttamiseen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet on jo tunnistettu. Yhteisölliseen kuluttamiseen keskittyvien yritysten liikevaihto on jo useita miljardeja euroja, ja kasvu on nopeaa. Tunnetuimpiin tämän alan kansainvälisiin yrityksiin kuuluvat esimerkiksi majoituspalveluja välittävä Airbnb sekä autojen yhteiskäyttöpalveluja tarjoavat Zipcar ja Car2go.

Myös Suomessa yhteisöllinen kuluttaminen on kasvussa. Kasvuun kiinni pääseminen edellyttää, että yrityksillä on rohkeutta kyseenalaistaa nykyisiä ansainta- ja liiketoimintamallejaan ja että yhtiöillä on valmiutta tehdä uusia avauksia.

Tällainen uusi avaus on paljon julkisuutta saanut palvelu Ratti.fi, joka tuo verkossa yhteen opetusluvan haltijoita ja ajokorttia tarvitsevia. Vaikka palvelu on saanut myös kritiikkiä, se osuu suoraan ajan hermoon.

Arto Lindblom ja Taru Lindblom
Arto Lindblom on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori. Taru Lindblom on taloussosiologian tutkijatohtori Turun yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat