Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n rahavirta näyttäisi vihdoin kanavoituvan yrityksiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan talouden elvytys on jäänyt viime vuosina käytännössä Euroopan keskuspankille. Vaikka pankin tavallisten ja epätavallisten rahoitustoimien tavoite ei ihan yksiselitteisesti olekaan elvytys, tarkoitus on ollut työntää markkinoille niin paljon rahaa, että taantuma hukkuu.

Osto-ohjelmassaan EKP ostaa kuukausittain 60 miljardilla eurolla eurovaltioiden joukkolainoja ja rahoituslaitosten velkakirjoja lisätäkseen rahan tarjontaa.

Toiminnassa on vaaransa. Rahalla työntäminen on narulla työntämistä. Jos yrityksillä ja kotitalouksilla ei ole mahdollisuuksia tai haluja investointeihin, rahan määrä ja hinta eivät auta.

Ja jos raha ei osu reaalitalouden rattaita pyörittämään, se voi lipsahtaa nostamaan pörssejä ja luomaan kuplia.

Emme tiedä, miten Euroopan talous olisi kestänyt ilman EKP:n operaatioita. Toisaalta mittaustulosten mukaan ne eivät ole menestyneet kovin hyvin – minkä huomaa siitäkin, että inflaatio ei ole kiihtynyt toivottuun vauhtiin.

EKP:n lokakuuta koskeva pankkikysely kertoo, että rahalla työntäminen tehoaa ehkä sittenkin ja raha menee oikeaan paikkaan. Pankit ovat alkaneet kilpailla yritysasiakkaista entistä tiukemmin. Tämä on johtanut yrityslainoituksen ehtojen höllentämiseen. Lainojen kysyntä kasvaa, mikä kertoo ehtojen muutoksesta – rahan saatavuuden helpottumisesta –, marginaalien alentumisesta ja kasvavasta kiinnostuksesta investointeihin.

Suomen Pankin tuore selvitys kertoo, että Suomessa tuotannolliset investoinnit ovat romahtaneet vuoteen 2008 verrattuna. Niiden määrä ja arvo on ollut paljon alempana kuin euroalueella keskimäärin. Muualla mitataan jo kasvua, mutta Suomessa sitä vasta odotellaan niissä tiedusteluissa, jotka luotaavat tulevaa.

Suomen Pankin selvityksestä käy ilmi, että Suomen ja muun euroalueen investointilamaan on kyllä samojakin syitä, mutta rahoitus ei ole ollut ongelma Suomessa. Selvitys kertoo, että jos julkinen valta haluaa muuttaa tilannetta ja kirittää Suomea muun euroalueen mukaan, ei kannata lähteä investointien tukijaksi vaan pitkän aikavälin näkymien parantajaksi. Eli enemmän työvoiman tarjontaa, vähemmän kilpailun esteitä ja kustannuksia – sekä panostuksia koulutukseen ja osaamiseen, Suomen Pankki muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat