Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raps, raps, rapautuu luottamus

Pääkirjoitus
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Jaha, työmatkajunani myöhästyy taas kymmenen minuuttia. Pari päivää sitten vuoro oli peruttu kokonaan.

Tällaista on Tapanilassa ollut sen jälkeen, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle johtava kehärata kesällä avattiin. Helsingin Seudun Liikenteen tilastojen mukaan lähiliikenteen junat pääsivät tavoiteltuun aikatauluun heinäkuussa kahtena päivänä, syyskuussa eivät yhtenäkään.

Onneksi en ole nyt menossa konserttiin tai teatteriin tai jatkamassa matkaa jollain muulla liikennevälineellä.

Levitän tottuneesti ilmaisjakelulehden pyllyn alle, otan kirjan kassista ja alan lukea.

Luottamuksesta sanotaan usein, että se katoaa nopeasti ja palautuu hitaasti. Minä en olisi niin jyrkkä.

Pikemminkin luottamukseni lähijunien kulkua kohtaan on rapautunut verkkaan. Tajuan kyllä, että Helsingin ratapiha on ahdas, henkilökuntaa on vähän ja vandalismia on koko ajan enemmän.

Hyvistä selityksistä ei vain ole apua silloin, kun huomaan pohtivani, pitäisikö siirtyä käyttämään työmatkoillakin omaa autoa – siihen sentään voi luottaa.

Se on joukkoliikenteen kannattajalle hyvin epämiellyttävä ajatus.

Muualtakin yhteiskunnasta kuuluu rapinaa, kun luottamus vakiintuneita toimijoita ja periaatteita kohtaan varisee kuin kulunut maali liiterin seinästä.

Vähän aikaa sitten pysäyttivät tiedot kehitysavun leikkauksesta. Viime viikolla kuultiin uutinen siitä, että talousrikostutkijoiden määrä vähenee, niin ikään "säästösyistä".

Edellisen hallituksen käynnistämä harmaan talouden torjuntaohjelma päättyy vuodenvaihteessa, ja sisäministeri vahvistaa, ettei uutta käynnistetä.

Samassa uutisessa kerrotaan kuitenkin, että talousrikostutkijat ovat tuoneet valtion kassaan enemmän kuin heidän palkkaamisensa on maksanut.

Huomaan, etten oikein luota ministerin perusteluihin säästöistä. Tuntuu siltä, että talousrikollisuuden torjunta ei olekaan niin tärkeää – suurista veromenetyksistä huolimatta.

Raps, raps, rapautuu luottamus hallitusta ja sen politiikkaa kohtaan. Sen arvoja ja moraalia kohtaan. Vähitellen myös valtiota kohtaan.

Mistä hallitus oikein haluaa säästää vaikeuttamalla harmaan talouden tutkimista? Ja kenen hyväksi se haluaa toimia? Veroja piilottelevien kansainvälisten sijoittajien vai meidän kansalaisten?

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat