Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisessä politiikassa voimistuu nyt vaarallinen valtapeli

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Kun mannerlaatat liikkuvat, syntyy ajan myötä uusia meriä ja mantereita, mutta ensin syntyy maanjäristyksiä. Suurvallat ovat kansainvälisen politiikan mannerlaattoja. Niiden keskinäisiä liikkeitä kannattaa seurata, jotta voisi mahdollisuuksien mukaan varautua seurauksiin, vaikka niille ei mahtaisikaan mitään.

Nyt on erityistä syytä seurata suurvaltojen tekemisiä. Usea suurvalta on liikkeellä samaan aikaan, ja se synnyttää useita järistyksiä.

Euroopassa on jo jouduttu tottumaan jännitykseen, joka syntyi Venäjän Itä-Ukrainassa johtamista sotatoimista. Tilanne kiristyi entisestään, kun Venäjä lähti tukemaan omilla aseillaan Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia sodassa, jossa länsimaat tukevat osaa kapinallisista. Mutta sekään ei vielä riitä. Liikkeellä on myös Kiina, eikä Yhdysvallat pysy paikallaan.

Syksyn edetessä kansainvälisessä politiikassa on voimistunut suuri ja vaarallinen valtapeli.

Tapahtumia voi seurata Kiinan presidentin Xi Jinpingin mukana.

Myöhään maanantaina Xi aloitti nelipäiväisen virallisen vierailun Britanniaan. Seremoniat olivat ylitsevuotavan juhlalliset.

Vierailun mahtipontiseen näyttävyyteen oli valjastettu jokseenkin kaikki saarivaltakunnan punaiset matot ja imperiumin loiston jäänteet. Huomionosoitukset välitettiin täysimittaisina Kiinan valtiojohtoisissa tiedotusvälineissä. Se oli yksi vierailun tarkoituksista.

Muuttuvien suurvaltasuhteiden maailmassa asemiaan menettävä Britannia hakee Kiinasta etenkin taloudellista hyötyä, mutta Kiina käyttää Britanniaa yhtenä astinlautana edistääkseen maailmanlaajuista poliittista merkitystään myös kotiyleisönsä silmissä.

Kiinan edellinen yritys kohottaa suurvaltaprofiiliaan ei mennyt läheskään yhtä hyvin.

Xin huolella valmisteltu vierailu Washingtoniin neljä viikkoa sitten jäi lopulta vähälle huomiolle, kun tiedotusvälineet keskittyivät juhlimaan samaan aikaan kylässä ollutta paavi Franciscusta. Xin tapaaminen presidentti Barack Obaman kanssa ei sitä paitsi ollut lämminhenkinen.

Toinen pannukakku tuli heti perään. Xi jäi varjoon myös YK:n yleiskokouksen suurella näyttämöllä, kun paikalle lehahti Venäjän presidentti Vladimir Putin haastamaan Yhdysvaltain roolia Syyriassa.

Tilannetta voi siirtyä tarkastelemaan Putinin seurassa.

Putin osallistui YK:n yleiskokoukseen ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Vierailu onnistui vähintään suunnitellulla tavalla, ja tilanne jatkuu suosiollisena.

Päätös pommittaa Syyrian kapinallisia presidentti Bashar al-Assadin tukemiseksi on saanut länsivallat näyttämään neuvottomilta ja Venäjän päättäväiseltä. Haaste on osoitettu Yhdysvalloille, joka on suurvalta-aseman ainoa mittatikku. Sotatoimet Ukrainassa eivät riitä Venäjän toivomaan arvonnousuun.

Putinin Xille aiheuttama arvovaltatappio YK:ssa oli lähinnä oheisvahinko. Se saatetaan kuitenkin merkitä muistiin Kiinassa.

Venäjälle ei ole sinänsä hyötyä Kiinan haastamisesta. Yhteentörmäyksiä syntyy, koska molemmat hakevat muutosta samaan aikaan – ja tekevät niin haastamalla Yhdysvaltain poliittista ja sotilaallista johtoasemaa maailmassa.

Haastava valtio näyttää vahvalta. Suurvallat voivat jopa vaikuttaa tasavahvoilta, mutta ne eivät ole sitä.

Venäjä on jäänyt Kiinasta jälkeen lähes kaikessa paitsi ydinaseiden määrässä. Jos Kiina olisi varma asemastaan, sen ei tarvitsisi hakea arvonnousua Lontoon kulisseista.

Venäjä voi käyttää pyrkimyksiinsä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan veto-oikeuden lisäksi lähinnä vain sotilaallisia keinoja. Niitä Venäjä käyttää sekä Ukrainassa että Syyriassa.

Samaan aikaan kun Venäjä esitteli Syyriassa uusia risteilyohjuksiaan, Moskovassa kerrottiin entistä synkempiä arvioita maan taloudesta. Tämä on huolestuttava yhdistelmä.

Kiina voi haastaa Yhdysvallat taloudellisesti Euroopan lisäksi Afrikassa ja Aasiassa, mutta sotilaallinen voima on tärkeä osa myös Kiinan suurvaltapolitiikkaa.

Kiina on haastanut Yhdysvaltain yliotteen Etelä-Kiinan merellä valamalla betonisia majakoita ja kiitoratoja ominaan pitämilleen saarille. Yhdysvallat aikoo pitää kiinni laivastonsa oikeudesta purjehtia saarten lähellä. Etelä-Aasiassa suurvaltapeli on ainakin yhtä vaarallista kuin Lähi-idässä ja keskellä Eurooppaa.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat