Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit ryhmittyvät EU-kampanjoihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kampanjat EU-jäsenyyden puolesta ja sitä vastaan ovat jo vauhdissa Britanniassa, vaikka EU:n kanssa käytävät neuvottelut jäsenehtojen uudistuksista eivät ole vielä virallisesti edes alkaneet. Tarkemman tiedon puuttuminen ei häiritse EU:n vastustajien kampanjoita, joita käydään hyvin paljon mielikuvilla. EU:n kannattajien kampanjat ovat vuorostaan olleet alkuvaiheissaan hapuilevia.

Konservatiivihallituksen pääministeri David Cameron joutuu tekemään vielä työtä sekä Britanniassa että EU-alueella päästäkseen neuvotteluratkaisuun, jonka avulla Britannia pysyisi EU:ssa.

Ponnistuksia tarvitaan myös muilta. Ilman uskottavaa neuvottelutulosta brittien enemmistön tuen saaminen jäsenyydelle on hyvin epävarmaa. Britannian jäsenyyden hyödyt ovat Euroopassa yhteisiä, ja ne koskevat myös Suomea.

Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä. Tavoitteena on kuitenkin järjestää äänestys jo ensi vuonna.

Kyselyissä Britannian EU-kannattajien yli kymmenen prosenttiyksikön etumatka on sulanut kesän jälkeen. Syyskuussa muutama mittaus näytti jopa pientä johtoasemaa vastustajille, mutta lokakuussa kannattajat ovat siirtyneet taas kärkeen, joskin entistä pienemmällä marginaalilla.

Aikaa on vielä moneen heilahdukseen kannatuslukemissa, mutta samalla on jo kiire. EU:n ja Britannian tavoitteena on kirjattavissa oleva neuvottelutulos tämän vuoden loppuun mennessä. Se ei tarkoita, että kaikista yksityiskohdista olisi sovittu siihen mennessä.

Cameronin lupaaman EU-kansanäänestyksen järjestäminen varmistui, kun konservatiivit saivat toukokuussa järjestetyissä vaaleissa yksin enemmistön parlamentin alahuoneeseen.

Kesän päätyttyä valmistelut ovat vauhdittuneet sekä Britanniassa että EU:ssa. Alkajaisiksi Cameron joutui suostumaan kansanäänestyskysymyksen muuttamiseen niin, että jäsenyyden kannattajat eivät äänestä "kyllä". Sen sijaan briteiltä kysytään, pitääkö heidän maansa olla EU:n jäsen vai erota siitä. Samalla Cameron on käynyt kamppailua oman puolueensa EU-vastustajien kanssa.

Brysselissä Cameron on menestynyt jopa paremmin kuin kotirintamalla.

Britannia on luopunut vaatimuksista, jotka edellyttäisivät välittömiä muutoksia EU:n perussopimuksiin ja muutosten vahvistamista jäsenmaiden parlamenteissa. Muissa jäsenmaissa ymmärtämys Britannian jäsenyyden yhteisestä merkityksestä on lisääntynyt vastakkainasettelun hellittäessä.

Julkisuudessa Cameron on rajannut Britannian vaatimukset neljään osaan. Ne ovat EU:n kilpailukyvyn kehittäminen, Britanniaan muuttavien EU-kansalaisten etujen rajoittaminen, euroalueen ulkopuolisten EU-maiden aseman vahvistaminen ja kansallisen suvereniteetin turvaaminen. Aiemmin Britannia vaati esimerkiksi EU:n sisäisen vapaan liikkumisen rajoittamista. Se oli muille mahdoton vaatimus.

Julkisuudelta suojatut epäviralliset neuvottelut ovat edenneet merkeistä päätellen melko hyvin, mutta seuraavaksi Britannialta tarvitaan jonkinlainen kirjallinen neuvotteluesitys. Cameron on luvannut antaa sen marraskuun alussa. Varsinaisille neuvotteluille jäisi vain kuukausi, jos yhteinen teksti halutaan julki vuodenvaihteessa.

Jos ja kun yhteinen teksti syntyy, siitä tulee välittömästi EU:n vastustajien maalitaulu. Vastustajilla on jo ainakin kaksi koko maan kattavaa kampanjaorganisaatiota, joiden kehotuksena ja iskusanana on leave ("lähde"). Kannattajien pääorganisaation "Britain Stronger in Europe" kirjainlyhennelmä BSE on epäonnekkaasti sama kuin hullun lehmän taudilla aikanaan. Numerotiedot ovat selvästi jäsenyyden kannattajien puolella, mutta Britanniassa äänestetään myös tunteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat