Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntopula vaatii valtion vastaantuloa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on käynnissä hieman jälkijunassa sama ilmiö kuin monissa muissakin maissa: työ- ja opiskelupaikkojen perässä tuleva väestö pakkautuu suurimpiin kaupunkeihin, ja elinkeinorakenne muuttuu.

Osaamiseen ja palveluihin perustuvat ammatit korvaavat kaupungeissa teollisuuden työpaikkoja. Uudenlainen elinkeinorakenne sopii suuriin kaupunkeihin, joissa verkostoituminen ja vuorovaikutus onnistuvat paremmin kuin harvemmin asutuilla alueilla.

Tämän syksyn ilmiö, Suomeen tulevien maahanmuuttajien määrän raju kasvu, tulee sekin näkymään aikanaan suurissa kaupunkikeskuksissa. Odotettavissa on heidänkin keskittymisensä etenkin pääkaupunkiseudulle.

Valtakunnallisesti tavoitteena pitäisi olla, että Suomen suurimmilla kaupungeilla menee hyvin. Valtion tulisi pitää huolta siitä, että maankäyttöön, liikenteeseen ja asumiseen liittyvät päätökset johtaisivat toimiviin ja viihtyisiin kaupunkeihin. Pääkaupungin pitäisi pärjätä myös kansainvälisessä sarjassa.

Nyt suuntauksena näyttää olevan, että ihmiset haluavat asua siellä missä palvelutkin ovat – eli asuntoja pitäisi rakentaa olemassa olevien palveluiden ja yhdyskuntarakenteen piiriin, hyvien joukkoliikenneyhteyksien varaan. Myös ilmastosyistä pitäisi pyrkiä mahdollisimman ympäristöystävällisiin valintoihin.

Edellisen hallituksen liikennepoliittisessa selonteossa vuodelta 2012 luvattiin, että valtio on valmis osallistumaan Helsingin, Turun ja Tampereen seutujen raideliikenneinvestointien rahoittamiseen. Kaupunkiratahankkeissa valtio ja kunnat jakaisivat investoinnin puoliksi, ja lisäksi valtio oli valmis avustamaan metron ja kaupunkiraitioteiden rakentamista 30 prosentin osuudella.

Vastapainoksi valtio edellytti, että sen pitää päästä yhdessä kuntien kanssa sopimaan maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) kehittämisestä alueella.

Yhteispeli täsmentyi elokuussa 2014, kun valtio ja Helsingin seudun 14 kuntaa pääsivät yhteisymmärrykseen suurten liikennehankkeiden ja asuntotuotannon kytkemisestä toisiinsa.

Kuntien oli tarkoitus lisätä asuntokaavoitusta vuosina 2016–2019 noin 25 prosenttia verrattuna aiempiin aiesopimuksiin. Vastineeksi valtio lupasi rahoittaa Pisararadan rakentamista Helsingissä, länsimetron jatkamista Matinkylästä Kivenlahteen sekä Helsinki–Riihimäki-rataosuuden ensimmäistä vaihetta.

Pisararata alkoi hankkeena horjua jo viime hallituskaudella. Juha Sipilän (kesk) hallitus ei mainitse rataa hallitusohjelmassaan, minkä lisäksi hallitus osoitti Pisararadan 330 miljoonan euron varauksen valtiontalouden kehyksessä omiin kärkihankkeisiinsa – tosin vakuuttaen, että Pisararata on osa vuoteen 2019 voimassa olevaa aiesopimusta.

Nyt koko aiesopimuskin näyttää olevan vaarassa. Sipilän hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta lähetti tiistaina sekavan tiedotteen kaupunkien kanssa käytävistä uusista mal-sopimusneuvotteluista.

Tavoitteena on yhä lisätä asuntotuotantoa erityisesti Helsingin seudulla. Sen sijaan valtion osallistuminen infrahankkeisiin ei ehkä toteudukaan luvatusti. Hallitus viittaa vuoden 2014 sopimukseen ja toteaa, että sopimuksen aikana vallinneet reunaehdot ja olosuhteet ovat muuttuneet erityisesti valtion taloudellisen tilanteen osalta.

Julkinen talous on huonoissa kantimissa, siitä ei ole epäilystä. On silti ongelmallista, jos hallitus lipeää pitkäjänteisiksi tarkoitetuista sopimuksista eikä pidä painetta yllä kaavoituksen kiihdyttämiseksi ja asuntopulan ratkaisemiseksi. Vielä ongelmallisempaa on, jos valtio vetää takaisin raideliikennettä koskevia lupauksiaan. Esimerkiksi Helsingin Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie ovat investointeja, jotka voisivat saada myös asuntorakentamista tehokkaasti liikkeelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat