Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hymy piiloon, hallitus voi nähdä

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Aku Ankan puhuva koira tiivisti synkästi: "Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä." Aku vastasi: "Älä muuta viserrä."

Syksyllä Suomen taloudesta on kuulunut sieltä täältä hyviäkin viestejä. Stora Enson positiivinen tulosvaroitus antoi ymmärtää, että metsäteollisuus on nousussa. Turussa Meyerin telakka jaksaa paksusti. Rakentamisessa pahin alkaa olla ohi ja ensi vuonna on tiedossa kasvua.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset lisääntyivät elokuussa neljänneksen. Vaihtotasekin on vihdoin plussalla. Pienet ja keskisuuret yritykset aikovat pitää kiinni työvoimastaan, sillä tulevaisuus näyttää vähän paremmalta. Työllisyysaste nousi syyskuussa.

Nordean mukaan pörssiyhtiöiden kannattavuus on parantunut. Vientiyritysten kustannuskilpailukyky on kohentunut suhteessa kauppakumppaneihin. Konkursseja tulee yhä vähemmän.

Koska optimismi on vain taittovirhe katsojan silmässä, näin tulkittiin:

Stora Enson tulosta nostatti Brasilian heikko valuutta, joten toimialasta ei pidä tehdä tulkintoja. Ei yksi telakka kesää tee. Telakan laivatilaus selitti teollisuuden tilausten kasvun. Jos kustannuskilpailukyvyssä etujoukkoa onkin otettu kiinni, se johtuu kärkimaiden hidastelusta.

Vaihtotase olisi pakkasella, jos tuonti ei olisi romahtanut. Se puolestaan kertoo kotimarkkinoiden pehmentymisestä. Kiinan talouden hidastuminen uhkaa tuhota pörssiyhtiöiden tulokset.

Kun Tilastokeskus huomasi konkurssien määrän vähentymisen, keskus tarkisti laskelmansa moneen kertaan olettaen tehneensä laskuvirheen. Danske totesi iloisesta työllisyysyllätyksestä, että kyllä se talven aikana taas itkuksi muuttuu.

Rakennusteollisuuden suhdannekatsausta mainostavan tiedotteen otsikko kertoo: "Luvassa kitukasvua". Suomen Yrittäjien mukaan "irtisanomisaaltoa ei ole näkyvissä". Aivan kuin puolipilvistä päivää ounasteleva meteorologi sanoisi, että vedenpaisumusta ei ole näkyvissä.

Suomalainen synkistely ei suinkaan ole tarpeetonta vaan tarveharkintaista.

Talouden taivaalla on paljon sadepilviä. Mutta on niinkin, että säästöjen aikakaudella ei kannata mainostaa valontuikahduksia. Muuta ei tosiaan pidä visertää.

Ajatus on kai, että talouspolitiikan, yritystukien ja kärkihankkeiden sommittelijat eivät halua herättää huomiota sanomalla jotain optimistista. He saattaisivat nostaa päänsä kyyristyneestä rivistä juuri silloin, kun leikkauksia tehdään.

Se koirakin osasi vain yhden repliikin.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat