Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisissä ei saa jättää harmaata aluetta väkivallalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tappajan hyökkäys kouluun on järkyttänyt Ruotsissa samalla tavalla kuin vastaavat tapaukset ovat aiemmin järkyttäneet Suomessa ja liian monessa muussa maassa. Kaksi uhria ja tappajaksi epäilty Anton Lundin-Pettersson kuolivat torstaina hyökkäyksessä Kronogårdenin kouluun Trollhättanissa. Tragedia kasvatti huolta ääriryhmien lisääntyvästä väkivallasta pakolaiskriisissä, joka jatkuu Ruotsissa ja kautta Euroopan.

Väkivallalle ei kriisissä voi jättää minkäänlaista tilaa, eikä sen suojaksi saa luoda harmaata aluetta selittelemällä tekojen motiiveja. Sen sijaan pakolaispolitiikasta tarvitaan sellaista laajaa yksimielisyyttä, jota Ruotsissa nyt muotoillaan demareiden johtaman hallituksen ja porvariopposition välillä.

Poliisin mukaan Lundin-Petterssonin tausta ja tapahtumien kulku osoittavat, että kyseessä oli äärioikeistolaisen tappajan tekemä rasistinen viharikos. Sekä kuolonuhrit että kaksi miekaniskuista vakavasti haavoittunutta ihmistä olivat maahanmuuttajataustaisia. Trollhättanissa on suuri maahanmuuttajaväestö.

Kyse ei ollut vain yksittäistapauksesta.

Seitsemän kuukauden aikana pakolaisten vastaanottokeskuksissa tai pakolaisten käyttöön kaavailluissa rakennuksissa on ollut Ruotsissa 17 tulipaloa, joita kaikkia poliisi epäilee tahallaan sytytetyiksi. Palot eivät ole vaatineet kulonuhreja, mutta vaaratilanteita on ollut.

Kynnys äärioikeiston pakolaisiin kohdistamalle väkivallalle on selvästi laskenut. Se on ilmiö, jota pitää ehkäistä ennakolta myös Suomessa.

Pakolaisten vastaanottaminen on pitkä prosessi. Tarvitaan suuria käytännöllisiä ja henkisiä ponnistuksia sekä vastaanottajamailta että tulijoilta.

Ruotsin käytännön edellytyksissä ottaa vastaan pakolaisia nykyistä vauhtia on tullut seinä vastaan. Uusin arvio tulijamäärästä vuoden loppuun mennessä on 190 000, ja viranomaiset varautuvat vain jonkin verran pienempään määrään ensi vuonna.

Nyt hallituksen demarit ja ympäristöpuolue laativat neljän porvaripuolueen kanssa suunnitelmia, joihin kuuluvat muun muassa tilapäiset rajatarkastukset ja tilapäiset oleskeluluvat.

Laaja pohja päätöksille on tärkeä, jotta keinot arvioidaan mahdollisimman tarkasti ja tuki on niin laajaa, että ääriryhmiltä loppuu poliittinen happi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat