Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erilainen indeksitarkistus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensi vuonna nähdään sellainenkin eläkeläisiä kiihdyttävä kummallisuus, että eläkkeiden ostovoiman turvaamiseksi luotu indeksi ei korota eläkkeitä vaan laskee niitä. Kyse on kansaneläkkeestä, joka alenee ensi vuonna 0,4 prosenttia.

Vielä ei tiedetä, käykö työeläkkeillekin samoin. Työeläkeyhtiöt arvioivat, että palkkojen pieni nousu saattaa pitää työeläkeindeksin plussalla.

Indeksien ero tulee siitä, että kansaneläkeindeksi pohjautuu hintojen muutokseen, kun taas työeläkeindeksi on yhdistelmä hinta- ja palkkakehitystä. Hintojen painoarvo työeläkeindeksissä on 80 prosenttia, palkkojen 20 prosenttia.

Hallitus on aiemmin luvannut toteuttaa indeksitarkistukset "normaalisti", mutta hintatason laskiessa normaali tarkoittaakin eläkkeiden alentumista. Samalla laskee monien muidenkin kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien taso, muun muassa työttömän peruspäivärahan ja kotihoidon tuen taso.

Yksittäisen etuuden kohdalla leikkaukset jäävät 1–2 euron kokoisiksi kuukaudessa. Hallitus olisi tietysti voinut päättää, että etuuksien taso pidetään ensi vuonna ennallaan, mutta silloin olisi jäänyt saamatta leikkaavasta indeksitarkistuksesta tuleva noin 30 miljoonan euron säästö. Se on sama summa, jolla hallitus nyt korottaa takuueläkkeitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat