Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ei pidä kouluttaa ulkomaalaisia ilmaiseksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat kommentoi hallituksen eduskunnalle antamaa esitystä lukukausimaksuista EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

"Minimissään 1 500 euron suuruinen maksu ei ainakaan alkuvaiheessa hetkauta yliopistojen taloutta merkittävästi suuntaan taikka toiseen. Se on kuitenkin oikea askel suomalaisten yliopistojen aidon kansainvälistymisen suuntaan. Lukukausimaksu viestii ulkomaailmalle, että arvostamme korkeakouluopetustamme nollaa korkeammalle."

"Pelkona on ollut, että maksut laajenisivat vähitellen koskemaan myös suomalaisia, jolloin koulutuksen ilmaisuus romuttuisi. Ei ole kuitenkaan perusteita olettaa tällaisen portin tai kaltevan pinnan olemassaoloa."

"Koulutus on investointi kansakunnan tulevaisuuteen, mutta Suomella ei ole velvollisuutta kouluttaa kaikkien kansojen opiskelijoita."

"Suomi on kokoonsa nähden korkeakoulutuksen ja tieteen menestyjä mutta ei ole pystynyt hyödyntämään tätä täysimittaisesti. Suomen ei tule enää jäädä osattomaksi maailman sadan miljardin euron koulutusvientimarkkinoista."

"Selvää on, ettei lukukausimaksuista ole vielä paikkaamaan yliopistojen taloutta, jota hallituksen kaavailemat leikkaukset rokottavat kipeästi."

Etelä-Suomen Sanomat toteaa, etteivät lukukausimaksut välttämättä kykene hyödyntämään suomalaisen koulutuksen hyvää mainetta ja vauhdittamaan siten koulutusvientiä.

"Tanskassa ja Ruotsissa ulkomaisten opiskelijoiden kiinnostus väheni ensin jyrkästi eikä vieläkään ole palautunut ennalleen, kun maissa joitain vuosia sitten otettiin käyttöön 6 000–16 000 euron lukukausimaksut. Samoin voi käydä myös meillä, vaikka hallitus esittää maksujen alarajaksi selvästi maltillisempaa summaa, 1 500:aa euroa."

"Halutessaan korkeakoulut voisivat periä korkeampiakin maksuja, jotka teoriassa toisivat niille enemmän tuloja mutta käytännössä voisivat vaikuttaa kielteisesti ulkomaisten opiskelijoiden haluun hakeutua maahamme. Se olisi iso vahinko eikä toivottavasti ole hallituksen esityksen julkilausumaton tavoite, vaikka esitys onkin peräisin hallituksen maahanmuutto- eikä korkeakoulupoliittisesta työryhmästä."

"Lienee väistämätöntä, että esitys tulee hyväksytyksi eduskunnassa. Siinä tapauksessa korkeakouluilta on syytä edellyttää malttia lukukausimaksujen hinnoittelussa. Kielitaitoiset ja osaavat ulkomaiset opiskelijat ovat merkittävä voimavara koko kansantaloudelle varsinkin, jos heidät onnistutaan pitämään täällä myös valmistumisensa jälkeen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat