Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkorahoitus räjäyttää innovaatiopankin

Pääkirjoitus
 
Ilkka Tuomi ja Liisa Välikangas

Tieto ja pääomat kohtaavat uudessa tuotantojärjestelmässä ennennäkemättömällä tavalla.

Joukkorahoitus on viime vuosina nopeasti yleistynyt varojen kokoamisen muoto, jossa suurelta ihmisjoukolta kerätään – usein pieninä summina – rahaa jonkin mittavan hankkeen toteuttamiseen.

Joukkorahoitus antaa innovaatioiden kehittämisen keinoja, joita ei ole aiemmin ollut käytössä. Uusi rahoitustapa laajentaa pienimuotoisen ja yhteiskunnallisesti merkittävän yrittäjyyden mahdollisuuksia.

Riskirahoittajat eivät yleensä ole kiinnostuneita innovaatioista, joiden kaupallista potentiaalia ei mitata sadoissa miljoonissa euroissa. Pankkirahoitus taas edellyttää matalaa riskiä. Pankit ja perinteiset sijoittajat eivät pane rahaa innovaatioihin, joiden yhteiskunnallinen vaikutus on suuri mutta taloudellinen voitto pieni.

Esimerkiksi internetin perustan luonut World Wide Web ei olisi saanut alkuvaiheissaan riskirahoitusta. WWW:stä piti tulla Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen Cernin dokumentinhallintajärjestelmä – se oli siis rahoittajille kaupallisesti ja teknisesti toivoton hanke.

Myös Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjien olisi ollut turha mennä riskirahoittajien tai pankinjohtajan puheille. Taloudellisen voiton merkitys oli Linuxin kehittäjille pitkään miltei olematon.

Huomattavat innovaatiot eivät synny valmiina: niitä muotoillaan, kokeillaan ja kehitetään. Innovaatioiden taloudellinen merkitys tulee usein yllätyksenä, ja se ymmärretään vasta jälkeenpäin

Rahoittajat ovat usein monin sitein kiinni joukkorahoituksen kohteessa. Heitä saattaa ohjata tieteellinen kiinnostus tai yhteiskunnallinen kutsumus. Lopputuotteiden arvoa ei mitata vain rahassa, mittaristo on usein paljon laajempi.

Joukkorahoituksessa rahoittajat osallistuvat usein tuotteen kehittelyyn, eikä tuotteen kehittäjän ja kuluttajan raja ole selvä. Joukkorahoituksessa sijoituksia eivät tee yksittäiset asiantuntijat: sijoittajina voi olla tuhansia ihmisiä, joilla on eri alojen osaamista ja vaihtelevat arvot. Yksittäisen sijoituksen arvo voi olla vain muutamia euroja.

Internetin yhdistävä voima tekee mahdolliseksi uudenlaisen tuotantojärjestelmän, jossa tieto ja pääomat kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla. Pienetkin mutta erityisryhmille tärkeät innovaatiot tulevat mahdollisiksi.

Myös uudenlaiset toimintatavat, joilla ei saavuteta rahallista tuottoa mutta jotka saattavat olla yhteiskunnallisesti merkittäviä, saavat tukea – joskus rahaa, joskus työvoimaa, joskus tietoa ja ideoita.

Tähän asti joukkorahoituksen sääntelyä on lähestytty Suomessa ja muualla Euroopassa rahoitusjärjestelmän ja kuluttajansuojan näkökulmasta. Kyseessä on kuitenkin paljon syvällisempi muutos, joka heijastelee käynnissä olevaa talouden ja yhteiskunnan murrosta.

Euroopassa joukkorahoitus saattaa jo tänä vuonna nousta riskipääomainvestointeja merkittävämmäksi rahoitusmuodoksi – viime vuonna eurooppalaista joukkorahoitusta kertyi noin kolme miljardia euroa. Riskipääoma on kasvanut vain vähän, mutta vaihtoehtoisten rahoitusmuotojen osuus kaksinkertaistuu vuosittain.

Hallituksen esitys joukkorahoituslaiksi on tulossa eduskunnan käsittelyyn näillä näkymin ensi vuoden alussa. Lakiesitys koskee vain yritysten investointi- ja lainamuotoista joukkorahoitusta, jossa rahoittajana voivat olla sekä yritykset että yksityishenkilöt. Lakiesityksen ulkopuolelle jää joukkorahoitus, jossa rahoittajat saavat vastikkeeksi tavaraa, palveluita tai vaikkapa kulttuurielämyksiä.

Vastikkeeton joukkorahoitus jää rahankeruulain piiriin, ja se on vastedeskin pääosin kiellettyä: esimerkiksi Wikipedian taannoin suomalaisille suuntaaman rahankeräyksen poliisi totesi lainvastaiseksi. Vastikkeeton ja ennakkotilauksiin perustuva joukkorahoitus auttaisi kuitenkin yhteiskunnallisesti tärkeitä innovaatioita kehityksen alkuun.

Joukkorahoitus voi hyödyntää läpinäkyvyyden, vertaisarvioinnin ja reaaliaikaisuuden mahdollisuuksia. Tällaista yhteiskunnallista innovointia on syytä tukea, sillä se luo perustaa uudenlaiselle hyvinvoinnille ja kehitykselle, joka ei ole riippuvainen valtion verotuloista.

Ilkka Tuomi ja Liisa Välikangas
Tuomi on innovaatiotutkija ja Välikangas innovaatiojohtamisen professori Aalto-yliopistossa ja kauppakorkeakoulu Hankenissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat